Bijvoorbeeld om te controleren of mensen die een tegemoetkoming voor gebruik van hun eigen auto ontvangen, ook daadwerkelijk een auto bezitten ?

Het betreft de controle op de rechtmatigheid van forfaitaire bijdragen die wij vanuit de Wmo vergoeden aan personen die in het bezit zijn van een eigen auto. De rechtmatigheid van de verstrekking is dus gekoppeld aan het bezit van een eigen auto. Daartoe dienen er periodiek controles plaats te vinden. Naar ons idee is het niet toegestaan om met Suwinet inkijk de gegevens voor dit doel te raadplegen.

Bestaat  er een andere mogelijkheid om voertuigcontrole te verrichten in dit kader met als zoeksleutel het BSN-nummer? We willen voorkomen dat de uitvoeringskosten te hoog worden en dat de klant onnodig wordt belast.

Antwoord:

Suwinet inkijk is inderdaad niet beschikbaar voor gebruik in het kader van de Wmo 2015. Suwinet is - in aansluiting op de inwerkingtreding van de Wet Suwi - in eerste instantie bedoeld voor de uitvoering van wetgeving op het terrein van werk in inkomen. De Wmo 2015 valt daar niet onder.

Betrokken instanties op het terrein van werk en inkomen zijn sociale diensten, het UWV, DUO, etc.

Ook andere partijen kunnen toegang krijgen tot Suwinet, maar dan wordt wel eerst beoordeeld of er een wettelijke grondslag is voor uitwisseling van gegevens, zie artikel 62 Wet Suwi en bijlage III van de Regeling Suwi. De Wmo 2015 biedt in hoofdstuk 4 wel een wettelijke grondslag voor uitwisseling van (persoons-)gegevens, maar dat gaat niet over de gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

De Rijksdienst voor het Wegverkeer mag alleen aan aangewezen instanties of beroepsgroepen  bepaalde kentekengegevens voor een bepaald doel verstrekken, bijvoorbeeld aan de Belastingdienst of aan de politie.

De gemeente kan deze gegevens dan ook niet van de RDW verkrijgen voor de uitvoering van de Wmo 2015. Kortom, het is niet mogelijk de kentekengegevens via elektronische weg te verkrijgen.

Een alternatief is het opvragen van een kopie van een kentekenbewijs bij degene die recht heeft op een tegemoetkoming voor het gebruik van de eigen auto. Of een kopie van een groene kaart. Daaruit blijkt dat de auto verzekerd is, dat is meestal ook een indicatie dat hij ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

Overigens is het hebben van een kenteken op naam geen eigendomsbewijs van de auto, al zal de kentekenhouder in de praktijk meestal ook de eigenaar zijn.

Veel gemeenten schaffen de Wmo-tegemoetkoming voor autokosten overigens af, omdat ze er van uitgaan dat het kunnen beschikken over een auto meestal als algemeen gebruikelijk kan worden aangemerkt, en de daarbij te maken kosten dus ook. Alleen in bijzondere situaties kan daarop dan een uitzondering worden gemaakt.

Bronnen :  - RDW – Privacy en het kentekenregister van www.rdw.nl;