Publicatie soort

Podcast

Jaar van uitgifte

2019

In de vijfde podcast van VNG International een interessant interview met Jeroen Diepenmaat, wethouder van Enschede, over het Governance of Inclusive Green Growth in Cities (DEALS) programma.

Jeroen Diepenmaat bezocht steden in Ghana en Benin als lid van de VNG-commissie Europa en Internationaal, portfoliohouder ‘Sustainable Urban Development’ en voorzitter van de DEALS adviescommissie.

Satellietmarkten - Ghana

‘The first movers are also the ones that have to take the biggest risks’, zo reflecteert Jeroen Diepenmaat op hoe handelaren een sleutelrol kunnen spelen in het succes van satellietmarkten in Kumasi, Ghana, en hoe waardevol het kan zijn om handelaren te stimuleren deze stap te maken. Als onderdeel van het DEALS programma ondersteunt VNG International de lokale overheid waarbij ook uitgebreid aandacht wordt gegeven aan het betrekken van de lokale gemeenschap. 

My trash, my treasure - Benin

Jeroen Diepenmaat staat in de podcast ook stil bij hoe lokale visserijgemeenschappen onmisbaar zijn in het succesvol opzetten van de gehele afvalketen in de stad Sèmè-Podji in Benin. ‘My trash, my treasure’ is de slogan van de gemeenschap met als achterliggende gedachte dat afval ook een belangrijke waarde kan hebben. Er zijn faciliteiten om afval in te zamelen en te recyclen, maar dit wordt nog nauwelijks gedaan, dus er liggen nog grote uitdagingen.  

VNG International podcasts

Het interview met Jeroen Diepenmaat is de vijfde aflevering uit de serie podcasts opgezet door VNG International. De podcasts zijn alle gelinkt aan het vijfjarige Governance of Inclusive Green Growth in Cities (DEALS) programma (2017-2022) gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In de serie wordt stil gestaan bij de vraag: wat of wie maakt het verschil op het lokale niveau?