Er zijn meerdere mogelijkheden om actief betrokken te zijn bij de Invoering van de Omgevingswet. Hieronder staan ze voor u op een rij:

ROMnetwerk

De besloten groep voor ‘Contactpersonen Invoering Omgevingswet’ op het ROMnetwerk leent zich uitstekend om actief input te leveren. Van 387 gemeenten heeft de VNG een contactpersoon doorgekregen. Dit zijn vaak de programmamanagers of projectleiders voor de invoering van de wet en/of het aanspreekpunt binnen de desbetreffende gemeente. Deze groep is bedoeld om kennis en ervaringen te delen tussen gemeenten, provincies, omgevingsdiensten en waterschappen betreft de invoering van de Omgevingswet.

U kunt hier uw vragen stellen en die van anderen beantwoorden. U kunt er discussies starten, mededelingen doen en de contactpersonen van andere overheidsorganisaties opzoeken en benaderen. Ook plaatst de VNG hier alle actuele informatie over de invoering van de wet. Bovendien organiseert de VNG voor deze groep werkateliers op basis van de actuele thema’s. Ga naar: www.romnetwerk.nl en meld u aan!

Participatie

We werken op verschillende manieren aan het thema participatie bij de Omgevingswet. We maken bijvoorbeeld een inspiratiegids. Daarvoor zijn we op zoek naar praktijkvoorbeelden van vernieuwende participatie op het fysieke domein. Meld uw voorbeelden bij ons aan! Ook kunt u meewerken aan de totstandkoming van deze inspiratiegids. Wilt u meedoen? Stuur een mail aan Annemieke van Brunschot via annemieke.vanbrunschot@vng.nl of via de groep ‘Contactpersonen Invoering Omgevingswet’ op het ROM-netwerk.

Vervolg VIVO (Verkenning Informatie Voorziening Omgevingswet)

Zeer binnenkort starten we om de 6 weken met ateliersessies. Een ateliersessie bestaat meestal uit een plenaire inleiding, waarna de iedereen naar een themasessie naar keuze gaat. In die themasessies werken gemeenten allerlei vraagstukken uit. Denk daarbij aan thema’s als:

1.         Klantreizen
2.         Uitvoeringsvarianten
3.         AMvB's en PID wet en regelgeving, instrumenten, regelbeheer en toepasbare regels
4.         Collectiviteit omgevingswet en sourcing strategie
5.         PID ‘Globale analyse Impact Informatiehuizen op Gemeentelijke Informatievoorziening’ 

Vanaf de eerstvolgende ateliersessie zullen ook de provincies, waterschappen en Rijk een actieve rol spelen en ook themasessies begeleiden. Zo wordt ook aandacht besteed aan het samenwerken in de keten. Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Van hen wordt verwacht dat zij in ieder geval  op 3 november en 15 december aanwezig zijn. U kunt zich opgeven voor deze dagen bij:  Tyrza.Kuijpers@kinggemeenten.nl. Kijk voor meer informatie over VIVO op: Kinggemeenten.nl.

Project Handvatten

In het project Handvatten kunt u op een heel praktische manier juridisch en beleidsmatig meedenken. Als deelnemers van dit project kunt u meedenken bij de ontwikkeling van voorbeelden van “stukjes omgevingsplan” (bouwstenen en staalkaarten), kunt u bij het hele traject voor het maken van een omgevingsplan “meelopen” en zo veel praktische kennis opdoen die weer toepasbaar is in uw eigen gemeente.

Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met Daan Corver: Daan.corver@vng.nl. Graag vermelden dat u zich wilt aanmelden voor het project Handvatten en op welke kennisgebieden u wil bijgedragen.

Ondersteuning Praktijkinitiatieven

Op 16 augustus 2016 heeft het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’ kennis en budget beschikbaar gesteld, via de praktijkondersteuning Samen aan de slag, om dit praktijkinitiatieven te ondersteunen.

Diverse initiatieven komen in aanmerking voor ondersteuning. Denk  aan initiatieven waarbij wordt gewerkt aan de doelen van de Omgevingswet, zoals het versnellen van de vergunningverlening, het verbeteren van de omgevingsinformatie, participatie, integraal werken en bestuurlijke afwegingsruimte.

Dit doen we door het volgende te bieden:

  • Wij stellen kennis ter beschikking via een groep experts die overheden kunnen inroepen.
  • Ook stellen wij geld ter beschikking (€10.000 max) aan een coalitie van meerdere overheden en bedrijven en/of onderwijsinstellingen die een praktijkervaring willen opdoen met een bepaald initiatief. Wij stellen cofinanciering voor tot maximaal 50%, de partijen leggen ook zelf geld in.

Criteria voor deelname
Initiatieven moeten voldoen aan een aantal criteria:

  • het initiatief moet een bijdrage leveren aan de doelen van het programma Aan de slag met de Omgevingswet
  • er wordt samen gewerkt aan het (leren) hanteren van de wet en werken aan de doelen van de wet
  • het initiatief komt tot stand dankzij een coalitie (van verschillende overheden, onderwijsorganisaties, branches)
  • er is sprake van cofinanciering (niet als er alleen kennis van experts gevraagd wordt)
  • het initiatief moet leer- en aandachtspunten opleveren, deze worden kort en krachtig teruggekoppeld

Lees alle criteria na in de factsheet Samen aan de slag op de website aandeslagmetdeomgevingswet.nl 

Aanmelden
Meld uw initiatief vóór 31 december 2016 aan via het aanmeldformulier.