Valyspas: nieuw criterium voor aanvragen


De toegangscriteria voor het verkrijgen van een Valyspas zijn aangepast. Valys is er om sociaal-recreatieve reizen buiten de regio mogelijk te maken voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Nieuw criterium is een verklaring van de gemeente dat hoewel de cliënt niet voldoet aan de bestaande criteria, er toch een noodzaak bestaat voor bovenregionaal vervoer.

Huidige criteria

Tot nu toe golden voor aanvragers van een Valyspas de volgende criteria:

  • een bewijs van de gemeente dat iemand recht heeft op een vervoersvoorziening via de Wmo
  • een bewijs van de gemeente dat iemand recht heeft op een Wmo-rolstoel of scootmobiel
  • een gehandicaptenparkeerkaart 
  • een OV-begeleiderskaart

Gevolgen Wmo 2015

Mensen met een mobiliteitsbeperking kunnen soms zelf (al dan niet met hulp van hun netwerk) in hun regionale vervoersbehoefte voorzien. Zij komen dan niet in aanmerking voor een maatwerkvoorziening zoals een regiotaxipas, of een Wmo-rolstoel of scootmobiel. Maar in dat geval kan er nog wel de noodzaak bestaan voor bovenregionaal vervoer in het kader van Valys.

Nieuw criterium

Met ingang van heden is daarom een toegangscriterium voor Valys toegevoegd aan de vier bestaande criteria:

  • Een verklaring van, of namens, uw gemeente dat, ondanks dat u niet beschikt over bovenstaande documenten, er wel een noodzaak voor bovenregionaal vervoer bestaat.

In deze laatste verklaring neemt de gemeente de volgende aspecten op:

  • Waaruit bestaat de mobiliteitsbeperking? (Bijvoorbeeld: Cliënt kan boven de 5 zones niet zonder ondersteuning reizen omdat hij/zij maximaal 100 meter kan lopen.) Noem hier de mobiliteitsbeperking. (In het voorbeeld: maximaal 100 meter lopen.)
  • Waarom komt de cliënt niet in aanmerking voor een van de vier bovengenoemde voorzieningen? (Bijvoorbeeld: De lokale vervoersbehoefte van … wordt [op deze wijze] ingevuld, waardoor niet aan de eisen van de eerste vier documenten wordt voldaan.)

NB: Bij de beantwoording van deze vragen moet de gemeente geen medische gegevens opgeven!

Meer informatie