Volledige vraag
Is artikel 18a PW ook van toepassing op de verplichting binnen 6 maanden administratie te overleggen zoals bedoeld in artikel 38, lid 2 Bbz?

Antwoord          
Het boeteregime van artikel 18a PW is ook van toepassing op aanvragen/verstrekkingen op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz 2004). Het Bbz2004 regelt namelijk aanvullende of afwijkende bepalingen ten opzichte van de Participatiewet (PW). 

Voor de hoogte van de boete kijken we naar het bedrag dat ten onrechte of tot een te hoog bedrag aan bijstand is ontvangen. Onder bijstand wordt zowel algemene bijstand, als bijzondere bijstand, als bedrijfskapitaal o.g.v. het Bbz2004 verstaan. Nu betrokkene wettelijk verplicht is (art. 38 Bbz) om de cijfers binnen zes maanden na afloop van het boekjaar te leveren, is er inderdaad sprake van een schending van de inlichtingenplicht.

Vervolgens blijft de vraag, op welk bedrag de boete bepaald moet worden, bij terugvordering van op grond van het Bbz als leenbijstand verstrekte bijstand o.a. voor levensonderhoud, als de zelfstandige geen jaarcijfers levert. Het standpunt van het ministerie is dat het benadelingsbedrag nihil is, omdat de bijstand al als leenbijstand was verstrekt. De terugbetalingsverplichting bestond dus al, alleen de grondslag voor terugbetaling wijzigt van leenbijstand in een terugvordering. Het bedrag zelf wijzigt niet. Er is dus sprake van nulfraude met als resultaat een waarschuwing of boete van € 150,-.