Volledige vraag
In artikel 58 lid 7 onder d PW is het volgende opgenomen: "een bedrag, overeenkomend met ten minste 50% van de restsom, in één keer aflost". Geldt dit nadat al 10 jaar is afgelost op de vordering of kan dit al binnen 10 jaar?

Antwoord 
Lid 7 onder c van de bepaling (zie hieronder) eindigt met het woordje "of". Bovendien eindigen a, b en c met puntkomma's. Dat betekent dat voor alle vier de omstandigheden geldt dat het of-bepaling is. Niet behoeft dus aan alle vier de bepalingen tegelijk te worden voldaan.

Dat betekent dat ook niet perse verlangd hoeft te worden dat die persoon eerst 10 jaar moet hebben afgelost om daarna kwijtschelding te kunnen krijgen bij een betaling van minstens 50% van de dan bestaande restsom. Op dat aspect mag de gemeente dus zelf beleid schrijven.

Overigens raden we wel aan om in beleid op te nemen dat er toch een aanzienlijke periode moet zijn afgelost voordat met betaling van een bedrag ineens wordt afgezien van verdere terugvordering. Stel dat iemand een terugvordering krijgt van 10.000 dan neem ik aan dat het niet de bedoeling is dat met betaling van € 5.001,- binnen bijv. 5 dagen men kwijtschelding krijgt van de restvordering.


Lid 7
In afwijking van het eerste lid kan het college besluiten van terugvordering of van verdere terugvordering als bedoeld in het eerste lid af te zien, indien de persoon van wie de kosten van bijstand worden teruggevorderd:

a. gedurende tien jaar volledig aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan;

b. gedurende tien jaar niet volledig aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan, maar het achterstallige bedrag over die periode, vermeerderd met de daarover verschuldigde wettelijke rente en de op de invordering betrekking hebbende kosten, alsnog heeft betaald;

c. gedurende tien jaar geen betalingen heeft verricht en niet aannemelijk is dat hij deze op enig moment zal gaan verrichten; of

d. een bedrag, overeenkomend met ten minste 50% van de restsom, in één keer aflost.