Volledige vraag
Heeft de taakstrafeis tussen € 35.000,- en € 55.000,- betrekking op de uitzonderingen die genoemd worden?

Tekst uit de handreiking pag 8: Er zijn afspraken gemaakt met het OM over de straf die wordt geëist in geval van sociale zekerheidsfraude.

Bij een benadelingsbedrag van € 35.000,- tot € 55.000,- wordt een taakstraf of een gevangenisstraf geëist. Is het benadelingsbedrag hoger, dan wordt altijd een gevangenisstraf geëist. Dat is overigens geen enkele garantie dat de rechter hier in mee gaat en ook daadwerkelijk een gevangenisstraf oplegt.

In de concept-aanwijzing sociale zekerheidsfraude is een passage opgenomen om ook bij fraude onder de € 50.000,- aangifte te kunnen doen, bijvoorbeeld omdat iemand niet kan of wil betalen. Bij de (reguliere) zaken kun je dit m.i. niet toepassen, de aangifte grens ligt op € 50.000 dus tot die grens worden de zaken bestuursrechtelijk afgedaan met een boete, dit mag niet samengaan met een strafrechtelijke afhandeling.

Antwoord
Als er bijzondere omstandigheden zijn waardoor je al bij een benadelingsbedrag van minder dan € 50.000,- aangifte doet, dan geldt inderdaad nog steeds de afspraak met het OM om een taakstraf of gevangenisstraf te eisen. Doet zich geen uitzondering voor, dan speelt dit - zoals je al aangeeft - nauwelijks. Dan is de keuze tussen taakstraf en gevangenisstraf alleen relevant voor fraudebedragen van € 50.000,- tot € 55.000,-.

Let wel, het is het OM dat beslist of ze een zaak in behandeling neemt. Er blijken nogal verschillen te zitten tussen de diverse arrondissementen voor wat betreft de hoogte van het fraudebedrag waarboven ze een zaak in behandeling nemen. Deze passage uit de handreiking ziet enkel op de afspraken tussen OM en het ministerie, maar het is niet gezegd dat elke arrondissement hier in mee gaat.