Q: Hoe zit het met de ouderbijdrage?

De ouderbijdrage kan geïnd worden als een jeugdige deels of helemaal de jeugdhulp elders ontvangt. Zie artikel 8.2 van de Jeugdwet (en MvT) In het Besluit Jeugdwet staan in artikel 7 de hoogte van de tarieven en een aantal voorwaarden. De inning geschiedt door het CAK. Als een jeugdige deels elders verblijft wordt de hoogte van de bijdrage daarop aangepast.

Het Besluit Jeugdwet bevat een aantal nieuwe bepalingen over de ouderbijdrage die het CAK kan opleggen. Dit betreft de betalingstermijn (artikel 8.1.5), het moment van vaststelling van de ouderbijdrage (artikel 8.1.6) en de mogelijkheid de ouderbijdrage te herzien (artikel 8.1.7).


Q: Hoe gaan gemeenten om met de ouderbijdrage?

Als een kind hulp met verblijf buiten het gezin krijgt, zijn ouders verplicht bij te dragen in de kosten. Gemeenten leggen de ouderbijdrage op, maar het CAK stelt de hoogte vast en int de bijdrage. De wettelijke verplichting is opgenomen in de Jeugdwet.

De ouderbijdrage in de Jeugdwet komt voort uit het besparingsmotief: ouders van wie kinderen buiten het gezin worden verzorgd, hebben minder kosten voor die kinderen, waardoor de bijdrage gerechtvaardigd is.

Besluit Jeugdwet
In Besluit Jeugdwet staan bepalingen over de ouderbijdrage die het CAK kan opleggen. Dit betreft de betalingstermijn (artikel 8.1.5), het moment van vaststelling van de ouderbijdrage (artikel 8.1.6) en de mogelijkheid de ouderbijdrage te herzien (artikel 8.1.7). De tarieven staan in het Besluit Jeugdwet

Taken CAK
Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) gaat de vaststelling en inning van de ouderbijdrage voor gemeenten uitvoeren. De opbrengsten van de ouderbijdrage gaan naar de gemeente, die de ouderbijdrage heeft opgelegd. De uitvoeringskosten van het CAK worden door het Rijk betaald.

Welke jeugdhulp?
Een ouderbijdrage is in 2015 verschuldigd voor:

  • alle jeugdhulp waarbij een jongere een etmaal of een deel daarvan bij een pleegouder of in een accommodatie van een jeugdhulpaanbieder verblijft
  • hieronder valt ook verblijf (gedurende een etmaal of een dagdeel) in een ggz-instelling.

Meer informatie


Q: Waar vind ik de antwoorden van staatssecretaris Van Rijn (VWS) op Kamervragen?


Q: Waar vind ik alle vragen die aan het OTD gesteld zijn?

Deze vindt u hier. Heeft u zelf een vraag? Stel hem aan het OTD via otd@vng.nl of bel 070 - 373 83 98!