Hoe worden besluiten genomen? De stemverhoudingen kunnen bij de oprichting van een Gemeen- schappelijke Regeling op verschillende manieren worden geregeld:(artikel 13, leden 3, 4 en 5 Wgr):

  • het aantal leden, dat door de raden van de deelnemende gemeenten wordt aangewezen, kan onderling verschillen
  • leden, die zijn aangewezen door de raden van bepaalde deelnemende gemeenten, hebben meervoudig stemrecht
  • het algemeen bestuur kan bij gekwalificeerde meerderheid besluiten ten aanzien van in de regeling aangeduide besluiten

Een weging naar inwonertal komt vaker voor. Grotere gemeenten hebben dan meer stemgewicht dan kleinere gemeenten. In de GR kan worden bepaald dat besluiten plaatsvinden bij unanimiteit, twee- derde meerderheid of gewone meerderheid. Als het gaat om een GR met veel deelnemers, kan worden gekozen voor een meerderheid in stemgewicht in combinatie met een minimum aantal instemmende gemeenten. Zo leggen de kleinere gemeenten gezamenlijk gewicht in de schaal bij besluitvorming.


Voorbeeld

In de Drechtsteden is voor besluitvorming door de Drechtraad vereist dat ten minste 60% van het totaal aantal uit te brengen stemmen vóór de beslissing stemt. Bij stemmingen over amendementen is dat een meerderheid van het totaal aantal mogelijk uit te brengen stemmen (artikel 14 Gemeenschappelijke regeling Drechtsteden).