Met de actie ‘Je gemeente doet er alles aan’ laten we zien hoe belangrijk het werk van gemeenten is voor onze samenleving. Gemeenten zorgen voor zaken die we dagelijks nodig hebben: buurtveiligheid, het onderhoud van straten, de inzameling en verwerking van afval, de ontwikkeling van nieuwe woongebieden, het beheer van schoolgebouwen en hulp voor mensen die dat nodig hebben, van jong tot oud. De lijst gaat maar door.

Deze essentiële diensten en voorzieningen waarop wij allemaal vertrouwen staan inmiddels onder druk. Gemeenten krijgen steeds meer taken, maar steeds minder geld van de regering. In 2026 dreigt zelfs een tekort van een paar miljard. Gemeenten slaan daarom alarm. Zonder ingrijpen zal onze omgeving blijvende schade oplopen. Dit raakt ons allemaal. 

Onze boodschap is helder: wij accepteren niet dat de kwaliteit van leven in onze gemeenschappen wordt uitgehold. Het is onze plicht om goed voor onze inwoners te zorgen, maar zonder voldoende steun vanuit het rijk wordt dit steeds moeilijker. Samen kunnen we een krachtig signaal afgeven: investeren in gemeenten is geen luxe, maar een bittere noodzaak.

Wie zijn wij?

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de organisatie die alle gemeenten vertegenwoordigt en ondersteunt. We zorgen ervoor dat gemeenten hun werk goed kunnen doen door advies te geven, kennis te delen en op te komen voor hun belangen. De VNG praat namens de gemeenten met het rijk en andere partijen over wat gemeenten nodig hebben om hun taken beter te kunnen uitvoeren. Daarnaast bevordert de VNG samenwerking tussen gemeenten en werken we aan een sterke lokale democratie.