Begin oktober verwelkomt burgemeester Jan van Zanen in Den Haag collega’s uit de hele wereld voor de World Council van de UCLG. Dat is de wereldvereniging van lokale overheden en verenigingen van gemeenten. Van Zanen neemt hier voor een jaar het voorzitterschap over van de burgemeester van Konya, Turkije.

World Council: 8 tot en met 10 oktober

De World Council van United Cities and Local Governments (UCLG) bestaat uit 350 gekozen lokale bestuurders. Zij komen een keer per jaar bijeen om beslissingen te nemen over het beleid van de organisatie, met als doel de lokale dimensie van mondiale vraagstukken, zoals klimaatverandering, ontwikkelingssamenwerking en rampenbestrijding, onder de aandacht te brengen.

Naast Jan van Zanen behartigen ook Sharon Dijksma, VNG-voorzitter en burgemeester van Utrecht, en Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss, de belangen van Nederlandse gemeenten binnen UCLG. Vanwege de viering van het 125-jarig jubileum van de gemeente Den Haag als Stad van Vrede en Recht, is het centrale thema van deze editie van de World Council ‘A New Peace Agenda for Future Generations’.  

Municipal Peace Talks 

In het kader van dit thema vindt tijdens de World Council de derde editie van de UCLG Municipal Peace Talks plaats. Samen met de gemeente Den Haag organiseert de VNG in de ochtend van 8 oktober het evenement ‘Peace Begins Here: Local Solutions for Conflict’.

Lees meer over dit evenement