• Den Haag kantoor, thuis en in de regio, maximaal 36 uur per week.
  • Opdrachtnummer: 24.057.

Dit betreft een tijdelijke opdracht op basis van inhuur (ZZP-er, via bureau of detachering vanuit een andere organisatie). De kandidaat gaat werken in de regio’s IJsselland en Twente in de provincie Overijssel. De uiteindelijke regio kan i.v.m. herindeling afwijken van de uitvraag. Het eerste contract is tot 31 december 2024. Daarna is in overleg verlenging met zes maanden mogelijk. De uiteindelijke duur is afhankelijk van de specifieke opdracht en invulling daarvan, maar op basis van de condities op grond van deze aanbesteding uiterlijk 36 maanden. De omvang is gemiddeld 36 uur per week (maximaal 564 uur voor de gehele contractperiode, september tot en met december). De beoogde startdatum is 1 september 2024. 

Het maximaal uurtarief is: € 118,00, de functieschaal van deze opdracht is 13. Geef het door u aangeboden uurtarief weer in afgeronde hele euro’s, exclusief BTW en inclusief reis- en verblijfskosten, dienstreizen en andere opslagen.

Specificatie

Over de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Wij zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel bevlogenheid aan. 342 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren. Die vraag stellen we ook aan jou! 

Over Programma Omgevingswet 

Met de Omgevingswet wordt het stelsel van ruimtelijke regels volledig herzien. De VNG ondersteunt gemeenten bij deze invoeringsopgave via het programma Omgevingswet. Het programma Omgevingswet valt onder de verantwoordelijkheid van VNG Beleid. We zijn een programma, waarbij beleid en uitvoering nauw met elkaar verbonden en verweven zijn. Het programma werkt samen met interbestuurlijke partners, waaronder het interbestuurlijke programma Aan de slag. Voorbeelden van projectteams/werkpakketten binnen de programmaorganisatie zijn: Regionale Implementatie Coaches Omgevingswet (RIO), Financiën en structurele effecten van de Omgevingswet, Kerninstrumenten, VTH, Regie en Demand DSO, Serviceketen en Leveranciersmanagement. Deze worden op dagelijkse basis aangestuurd door coördinatoren. Deelprogramma Wkb maakt ook onderdeel uit van de programmaorganisatie Omgevingswet. Pijlers in ons programma zijn implementatie(ondersteuning), Extern/bestuurlijk/lobby en DSO/Regie & Demand. Binnen de VNG word je onderdeel van het programma Omgevingswet. Wij zijn een energiek en gedreven team van ongeveer 90 collega’s. Maandelijks organiseren we een teamsessie, een aantal keer per jaar doen we gezamenlijk leuke activiteiten en doorlopend is er veel onderling contact, overleg en ondersteuning. Je collega’s staan voor je klaar om je te helpen en je thuis te laten voelen in ons team. De werkzaamheden worden hybride uitgevoerd (je werkt zowel op kantoor als thuis). Je landt binnen het programmateam Omgevingswet in het projectteam RIO.

Omschrijving van de opdracht

De regionale implementatiecoach Omgevingswet ondersteunt gemeenten, provincies, waterschappen, rijkspartijen en uitvoeringsorganisaties (zoals omgevingsdienst, veiligheidsregio, GGD) bij de invoering van de Omgevingswet. Je bent als RIO het eerste aanspreekpunt en verantwoordelijk voor jouw regio‘s.

Als RIO maak je deel uit van een landelijk samenwerkingsteam van RIO’s. Je biedt hulp bij vragen op regionaal niveau en stimuleert en versnelt de samenwerking in de (interbestuurlijke) keten. Je draagt eraan bij dat de implementatie van nieuwe werkwijzen, nieuwe kerninstrumenten en dienstverlening door gemeenten plaatsvindt gebaseerd op het collectieve ondersteuningsaanbod vanuit VNG en AdS (programma Aan de Slag met de Omgevingswet). 

Uitgangspunt is dat de RIO zelfstandig het merendeel van de vragen zelf kan afhandelen op basis van het bestaande ondersteuningsaanbod. Als er in de regio aanvullende producten of diensten in het aanbod zijn vereist én deze behoefte wordt (h)erkend, dan draagt de RIO op projectmatige wijze bij aan de gewenste productontwikkeling voor verdere landelijke inzet. Waar nodig vorm je de schakel naar specialisten en coördinatoren in de programmaorganisatie. In de fase waarin het programma zich nu bevindt, is specifieke expertmatige kennis van VTH, planvorming en DSO gewenst. De afstemming in de regio zal met name plaatsvinden met de gemeentelijke functionarissen, die een verantwoordelijkheid dragen voor het werken met én in de geest van de Omgevingswet. De RIO dient daarnaast ook een bestuurlijke antenne te hebben en managers en bestuurders te coachen in het bevorderen van het gebruik van Omgevingswet en loket. De ondersteuning wordt programmatisch ingestoken, waarbij de vraag vanuit de regio input vormt voor de programmering en de portfolio van producten en diensten bij de koepels, min. VRO en het Digitaal Stelsel Omgevingswet. 

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden

Je stimuleert bevoegd gezagen om als organisatie de Omgevingswet doeltreffend toe te passen en de verdere transitieopgave achter de Omgevingswet te realiseren. Je activeert ze om aan de slag te gaan met alle aspecten rondom het werken met en in de geest van de Omgevingswet, bijvoorbeeld door middel van deelname aan diverse regionale en landelijke overleggremia, werkplaatsen en inhoudelijke interactieve sessies met als doel de ketens in de eigen organisatie en in de regio te optimaliseren en verder vorm te geven. 

Je ondersteunt betrokken organisaties in de regio door te wijzen op producten en diensten (het VNG en AdS instrumentarium) die voor hen als ondersteuning bij het werken met en in de geest van de wet zijn ontwikkeld en verzorgt ook de feedback n.a.v. het gebruik van deze producten door de partijen in de regio. Je legt en onderhoudt relevante relaties in jouw regio en stimuleert de verdere ontwikkeling van de regionale samenwerking tussen de partijen in de regio en via het netwerk van RIO’s de samenwerking tussen de regio’s onderling.

Je draagt actief bij aan de afstemming tussen vraag en aanbod in de ondersteuning. Hiervoor signaleer je de behoefte bij de samenwerkende partij en op regionaal niveau en in het bijzonder in het gemeentelijk veld en deelt die met je RIO-collega’s en met de programma’s Omgevingswet VNG en AdS. Met je RIO-collega’s lever je als RIO-groep input aan de vraagarticulatie aan producten en diensten om vraag en aanbod tijdig in balans te brengen en te houden. Daarnaast kan je worden gevraagd een bijdrage te leveren aan het opleveren van landelijke ondersteuningsproducten (bijvoorbeeld door deelname aan werkgroepen of pilots).
 

Daarnaast behandel en beantwoord je inhoudelijke niet unieke vragen op consistente wijze:

  • Met je expertmatige kennis van de DSO-, VTH- e/o de Planketen ondersteun je regio’s bij specifieke vragen en je deelt deze met je (RIO) collega’s:
    • aansluiting zoeken bij specifieke thema’s/opgaven met medewerkers bij VNG en Ads met de juiste kennis en kunde;
    • bewaken kwaliteit en gelijksoortigheid van de kennis en kunde;
    • bijdrage leveren aan het borgen van kennis van en het afstemmen over implementatievraagstukken binnen het programma.
  • Nieuwe signalen en behoeften uit de regio teruggeven aan het programma en bij (h)erkenning van deze behoeften bijdragen aan de verdere productontwikkeling voor landelijke toepassing en het opbouwen van een beeld over de stand van de implementatie.

Resultaat van de opdracht (peildatum einde contract)

  • Er is zorg gedragen dat gemeenten en uitvoeringsorganisaties in jouw regio(‘s) bekend zijn met de transitieopgave na de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
  • Gemeenten en uitvoeringsorganisaties in jouw regio(‘s) zijn geïnformeerd over de voor hen ontwikkelde en in ontwikkeling zijnde producten en diensten om te werken met en in de geest van de wet.
  • Gemeenten en uitvoeringsorganisaties zijn door het ondersteuningsaanbod van VNG en AdS beter in staat dan bij aanvang van het contract om de doelen achter de Omgevingswet te realiseren.
  • Gemeenten en uitvoeringsorganisaties zijn door jouw gerichte interventies aantoonbaar zelfredzamer geworden (t.o.v. aanvang contract) om van en met elkaar in de regio te leren de Omgevingswet effectief toe te passen.
  • De VNG en Ads-programma organisaties hebben op basis van jouw terugkoppeling en inzet een beter beeld van de vordering van de implementatieopgave en uitdagingen en issues bij het werken met en in de geest van de Omgevingswet zodat de ondersteuning passend is en blijft bij de vraag.

Eisen

De inschrijving moet volledig voldoen aan de eisen die vermeld zijn in deze paragraaf. Het niet voldoen aan een of meerdere eisen betekent uitsluiting van verdere beoordeling van de inschrijving (knock-out). Het ontbreken van informatie of antwoorden, bijvoorbeeld door onjuiste of onvolledige overname van overzichten, gegevens en verklaringen, is voor eigen risico van de inschrijver, en kan leiden tot uitsluiting.

In de eerste plaats worden de aanbiedingen beoordeeld op het voldoen aan de gestelde eisen, uurtarief en de overige gestelde vragen voor deze specifieke functie. Bij twijfel over de juistheid van antwoorden (in vergelijking met het cv) kan telefonisch contact worden opgenomen voor verificatie. Als voor een bepaald aspect uitdrukkelijk bewijs in het cv of de motivatie is gevraagd en dat bewijs ontbreekt (in de ogen van de beoordelaar), dan kan zonder verificatie worden besloten de offerte terzijde te leggen.

Kennis en expertise

Uit het cv en of de aangeleverde motivatiebrief blijkt minimaal dat de aangeboden kandidaat aantoonbaar (door opleidingen, cursussen, werkervaring, voorbeeldprojecten et cetera.) beschikt over:

  • Minimaal een afgeronde hbo-opleiding in de fysieke leefomgeving of soortgelijk.
  • Minimaal 8 jaar werkervaring in een leidinggevende rol op het gebied van interbestuurlijke implementatietrajecten binnen de overheid, waaronder inhoudelijke informatievoorzienings-projecten of programma’s.
  • Minimaal 2 jaar werkervaring in een leidinggevende of adviserende rol in de gemeentelijke uitvoeringspraktijk in de fysieke leefomgeving.
  • We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop.

Competenties

De functie vereist de volgende competenties, die worden getoetst in de (eventuele) gespreksronde:

  • Omgevingsbewust (intern en extern)
  • Doortastend
  • Analytisch sterk
  • Flexibel
  • Communicatief & verbindend
  • Proactief, creatief in zoeken mogelijkheden

Wensen

Nadat de inschrijvingen zijn gecontroleerd op de eisen, worden de wensen beoordeeld. Beoordeling van onderstaande wensen vindt plaats via een puntensysteem waarbij 100 punten de hoogste score is. De behaalde score wordt vervolgens opgeteld bij de behaalde score voor de opgegeven prijs. Het resultaat bepaalt de eindscore.

De score op de wensen telt voor 80% mee. Onderstaande vragen dienen naar waarheid te worden ingevuld. Het beantwoorden van de vragen gaat via CTM Solution. Als blijkt dat vragen niet naar waarheid zijn beantwoord om op die manier een hogere score te behalen, dan heeft VNG het recht de aanbieder uit het DAS te verwijderen en/of de inschrijving terzijde te leggen.

Uw aanbieding bestaat uit een cv, motivatie en de antwoorden zoals gegeven in CTM Solution.

Bij twijfel over de juistheid van antwoorden kan telefonisch contact worden opgenomen voor verificatie. Als voor een bepaald aspect uitdrukkelijk bewijs in het cv of de motivatie is gevraagd en dat bewijs ontbreekt (in de ogen van de beoordelaar), dan kan zonder verificatie worden besloten de offerte terzijde te leggen.

 

Regionale implementatiecoach Omgevingswet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prijs 

De score op prijs telt voor 20% mee. Dat wordt als volgt bepaald: 

De inschrijver met het laagste uurtarief krijgt het maximaal aantal punten. Alle overige inschrijvers worden gerelateerd aan de inschrijving met de laagste prijs via de volgende formule: 

Regionale implementatiecoach Omgevingswet

 

 

Gesprek 

Na evaluatie (eisen/wensen/prijs) worden aan de hand van de ranking in CTM één of meerdere (in de regel drie) kandidaten uitgenodigd voor het gesprek. Deze ranking wordt niet meegenomen in de beoordeling van het gesprek: het gesprek is uiteindelijk doorslaggevend. 
 

In dit gesprek wordt de kandidaat beoordeeld op werk- en opdrachtinhoudelijke aspecten, de match met de organisatie en de benodigde competenties. Op basis van de uitkomst van deze gesprekken vindt gunning van de opdracht plaats en/of wordt een kandidaat geselecteerd voor een eventueel tweede gesprek. 

Het is de verantwoordelijkheid van de inschrijver dat de kandidaat op het afgesproken tijdstip aanwezig is. Als de kandidaat, zonder voorafgaande afmelding, op de door ons gecommuniceerde datum en tijdstip afwezig is, kan dit leiden tot uitsluiting van de procedure. 
Als u binnen zeven werkdagen na de sluitingstermijn geen uitnodiging heeft ontvangen voor een gesprek (via CTM Solution), kunt u ervan uitgaan dat u niet geselecteerd bent voor een eerste gesprek en niet voor gunning in aanmerking komt. 

Als uit het gesprek blijkt dat aan één of meer eisen niet wordt voldaan, behoudt VNG (Realisatie) zich het recht voor om de kandidaat alsnog uit te sluiten van de verdere procedure en de betrokken aanbieder uit de database van het desbetreffende perceel te verwijderen. Indien een kandidaat wordt uitgesloten staat het de opdrachtgever vrij de eerstvolgende kandidaat uit te nodigen. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering 

Zoals in artikel 14.1 van de Algemene Inkoopvoorwaarden van de VNG dient Opdrachtnemer verplicht zich adequaat te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid. 

Reageren? 

U kunt uw belangstelling uitsluitend kenbaar maken via het DAS (Dynamisch Aankoop Systeem) waarvan VNG (Realisatie) gebruikmaakt: http://www.ctmsolution.nl/project/vng-vngrealisatie  

Reacties van externen die niet via dit DAS lopen, worden niet in behandeling genomen en daar wordt ook niet op gereageerd. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld. Na gunning van deze aanvraag, worden ingestuurde documenten (zoals cv en motivatie) van niet gegunde partijen zowel op CTM Solution als intern definitief verwijderd. VNG (Realisatie) behoudt zich het recht voor deze procedure te beëindigen indien de ingediende reacties, de gevoerde gesprekken niet leiden tot een in haar ogen passend aanbod.

Voorgenomen planning

  • Verzending offerteaanvraag: donderdag 25 juli
  • Uiterste datum stellen vragen: donderdag 1 augustus
  • Uiterste datum indienen offertes: donderdag 8 augustus
  • Geplande datum eerste gesprek: donderdag 15 augustus 2024
  • De gesprekken zullen plaatsvinden via MS Teams.

Communicatie

De VNG kiest er in deze aanbesteding voor om de communicatie met Inschrijver uitsluitend langs elektronische weg te laten plaatsvinden. Om die reden wordt voor deze aanbesteding gebruik gemaakt van de berichtenmodule van CTM en zal alle communicatie door middel van de berichtenmodule van CTM plaatsvinden, ook voor het versturen van de aanbestedingsdocumenten als het ontvangen van de inschrijving.

De voertaal tijdens deze aanbestedingsprocedure en tijdens de looptijd van de overeenkomst is Nederlands, zowel mondeling als in geschrift voor alle documenten en communicatie. Namens VNG treedt op als contactpersoon voor deze aanbesteding: Stephany van Ravenswaay. Contact is alleen mogelijk via de berichtenmodule op CTM.

Let op: Als een Gegadigde of Inschrijver zich in contact stelt met VNG over het onderwerp van deze aanbestedingsprocedure met een andere persoon dan hierboven genoemd kan deze Ondernemer worden uitgesloten van verdere deelname aan deze aanbestedingsprocedure.