Met het wetsvoorstel Wet versterking waarborgfunctie Awb wil de regering ervoor zorgen dat iedereen in Nederland kan rekenen op een overheid die dienstbaar is en oog heeft voor de menselijke maat. De VNG staat achter dit doel maar vreest voor meer juridisering en plaatst vraagtekens bij de uitvoerbaarheid.

Vrees voor meer juridisering

De VNG staat volledig achter het doel van het wetsvoorstel: meer oog voor de burger in de interactie met de overheid. Tegelijkertijd zijn we er niet van overtuigd dat dit doel bereikt wordt met de voorgestelde wijzigingen. Zo bestaat het risico dat het vastleggen van de voorgestelde regels juist leidt tot verdere juridisering van de relatie tussen overheid en burger en tot ‘protocollering’ bij de uitvoering van beleid. 

Vraagtekens bij de uitvoerbaarheid

Daarnaast plaatsen we vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel, vooral omdat het te veel open normen bevat. Het gevaar bestaat dat rechters hierover duidelijkheid moeten geven, terwijl het maken van duidelijke en uitvoerbare wetgeving nu juist  een taak van de wetgever is. 

Voorkeur voor versterken cultuurverandering

Een aantal wijzigingen in het wetsvoorstel, zoals begrijpelijke motivering, de toepassing van het evenredigheidsbeginsel en passend contact, zijn ook nu al belangrijke noties voor gemeenten bij het nemen van besluiten en dienstverlening aan burgers en bedrijven. De rechtspraak versterkt de aandacht hiervoor. De VNG geeft er de voorkeur aan deze cultuurverandering te versterken in plaats van een vergaande formele juridische verankering. 

Handhaaf afwijkende regimes

Tot slot wijzen we op de grote consequenties voor de huidige, van de Awb afwijkende, regimes in bijzondere wetten zoals de Invorderingswet (voor gemeentelijke belastingen) en de wetgeving in het fysiek domein. Bij gemeentelijke belastingen, zoals de OZB, zullen vooral de no-cure-no-paybureaus voordeel hebben van dit wetsvoorstel. In het fysiek domein wordt het moeilijker en tijdrovender om een besluit te kunnen nemen, bijvoorbeeld over woningbouw en stedelijke infrastructurele ontwikkelingen. De VNG wil daarom de afwijkende regimes gehandhaafd zien.

Meer informatie

Bericht rijksoverheid over het wetsvoorstel