Wil jij je sterk maken voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat in gemeenten en in de frontlinie staan van de transitie naar een toekomstbestendige economie? Weet jij de economische trends te halen uit de energietransitie, digitalisering of verduurzaming? Vind je het leuk om op interbestuurlijk niveau het verschil te maken voor gemeenten op het terrein van ondernemersdienstverlening en de transitie naar een nieuwe economie in relatie tot het versterken van de uitvoeringskracht? 

Stap naar voren als adviseur MKB en innovatie

Wat ga je doen?

Je werkt aan de drie pijlers (kennisdeling, belangenbehartiging en dienstverlening) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Je gaat je samen met collega’s bezighouden met de versterking van de gemeentelijke rol ten aanzien van dienstverlening aan ondernemers. Je kijkt daarbij naar wat er nodig is om het breed MKB te verbinden aan de nieuwe economie en welke rol gemeenten daarbij (kunnen) spelen. Je vertaalt de sociaaleconomische trends rondom de energietransitie, digitalisering, transitie van het landelijk gebied, circulaire economie en verduurzaming naar concrete adviezen voor de gemeentelijke (uitvoerings)praktijk. Je hebt een scherp oog voor de belangen en de rol van gemeenten in de interbestuurlijke samenwerking in de regio en met de maatschappelijke partners. Je voert interbestuurlijke gesprekken met rijk en medeoverheden met de inbreng van gemeenten, en je ontwikkelt en onderhoudt daartoe een netwerk. Je zet je in voor de uitvoeringsprogramma’s op het gebied van (regionale) economie zoals onder meer door het rijk geïnitieerd en ziet specifiek toe op het aspect uitvoeringskracht en data gedreven werken. Gemeenten moeten in staat gesteld worden om (beleids)initiatieven op te pakken en uit te voeren, vaak in regionale afstemming. 

Toegevoegde waarde lever je door inzet op de inhoudelijke koers, meerjarige beleid- en visieontwikkeling, agendering van belangrijke gemeentelijke standpunten en door samen te werken in projecten en programma’s binnen de VNG en in het netwerk van rijk en medeoverheden.

Waar maak je deel van uit?

Bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten werken we vanuit de omkeringsgedachte. Voor ons zijn gemeenten de eerste overheid, omdat zij het dichtst bij de inwoner staan. Daarom helpen we gemeenten een stap naar voren te zetten, zodat ze hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Omdat we 342 gemeenten ondersteunen en zij ook onze agenda bepalen, maken we landelijk het verschil.

Als adviseur MKB en innovatie ben je onderdeel van het cluster Economie binnen Directie Fysieke Leefomgeving en het team Fysieke Leefomgeving (bestaande uit circa 50 medewerkers) van de VNG. Dit leuke en ambitieuze team werkt in gezamenlijkheid aan de opgaven bouwen en wonen, vitaal platteland, omgevingskwaliteit, milieu, afval, mobiliteit, ruimtelijke ordening, klimaatadaptatie en water en regionale economie. Ook werken we samen met de programma’s Omgevingswet en Energie.

 Wat bieden we jou?

Je krijgt een contract voor een jaar, met uitzicht op verlenging bij goed functioneren en gelijkblijvende bedrijfsomstandigheden. Jouw salaris bedraagt maximaal € 6.110,94 bruto per maand bij een 36-urige werkweek (inschaling vindt plaats volgens cao rijk schaal 11). Daarnaast is de inschaling afhankelijk van opleiding en werkervaring met daarbij mogelijk plaatsing in een aanloopschaal. Je krijgt een individueel keuzebudget (IKB) dat bestaat uit 16,3% van jouw salaris en is opgebouwd uit het vakantiegeld van 8% en de eindejaarsuitkering van 8,3%. Je kunt zelf kiezen hoe je het IKB inzet. Bijvoorbeeld voor een fiets, sport of extra verlof. Je krijgt een volledige reiskostenvergoeding met NS Businesscard. 

Je geeft zelf sturing aan je carrière. Wij ondersteunen jou daarin met de benodigde faciliteiten om te leren en jezelf te ontwikkelen. Je werkt hybride en krijgt de ruimte om zelf te bepalen hoe je je werkdag invult. Ben je op kantoor? Dan werk je in een mooie werkomgeving in een monumentaal pand; de Willemshof. Daarnaast kun je rekenen op goede lunchopties in ons bedrijfsrestaurant!

Detachering behoort tot de mogelijkheden waarbij je je eigen arbeidsvoorwaarden en rechtspositie behoudt. Je blijft namelijk in dienst bij je huidige werkgever en je wordt uitgeleend aan de VNG.

Wat neem je mee? 

Je hebt een wo-werk- en -denkniveau op het gebied van regionale economie, bij voorkeur met een achtergrond in economie of bedrijfskunde. Daarnaast heb je ook minimaal 5 jaar relevante werkervaring bij gemeenten, bij voorkeur op het terrein van economische zaken. Je hebt inzicht in organisatorische, procesmatige en vakinhoudelijke samenhang in bredere context dan het eigen kennisgebied en ervaring met interbestuurlijke programma’s. Ook ben je bestuurlijk sensitief, resultaatgericht, verbindend, communicatief, samenwerkingsgericht en ben je in staat draagvlak te bevorderen (omgevingsbewust). Ten slot ben je flexibel in het oppakken van andere dossiers en thema’s vanuit het team. 

Bij de VNG hechten we waarde aan het vergroten van diversiteit binnen de organisatie. Verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten vergroten onze denkkracht en handelingsperspectieven, zodat we optimaal aansluiten bij de behoeften van onze leden, de gemeenten. Ook als je jezelf niet 100% herkent in de gevraagde kenmerken van de functie, nodigen we je van harte uit om te solliciteren. Jouw persoonlijke ervaringen en/of levensverhaal kunnen behulpzaam zijn om buiten de kaders te denken.

Stap naar voren: solliciteer direct

Ben jij de initiatiefrijke adviseur MKB en innovatie die we zoeken? Solliciteer hier, vóór 1 augustus 2024.

Voor meer informatie over de functie kun je terecht bij Eppy Boschma, teamleider Fysieke Leefomgeving of Marieke Hebbenaar, cluster coördinator Economie: 06 – 136 332 30. Voor meer informatie over het sollicitatieproces kun je terecht bij Team HR van de VNG: 070 - 373 84 00, optie 3.


De VNG zoekt zelf haar kandidaten, aanbiedingen van derden worden niet op prijs gesteld.