• Den Haag, 16 uur per week.
  • Opdrachtnummer: 24.096

Het betreft een tijdelijke opdracht op basis van inhuur (ZZP-er, via bureau of detachering vanuit een andere organisatie). De maximale duur van dit contract  op grond van deze aanbesteding is 36 maanden. De omvang is gemiddeld 16 uur per week, de beoogde startdatum is 1 september 2024.

Specificatie

Over VNG Realisatie

De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via 'samen organiseren' en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren. 
VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:

  • werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
  • verbeteren van de dienstverlening;
  • een efficiënte en wendbare organisatie;
  • anticiperen op de toekomst.

Over naleving

Naleving is een team binnen VNG Realisatie. Het team ondersteunt gemeenten bij het versterken van de preventie-, toezichts- en handhavingspraktijk in het sociaal domein. Dit doet zij door kennis te ontsluiten en beschikbaar te stellen voor gemeenten via een kennisbank, website, fora, trainingen, webinars, workshops, (regio)bijeenkomsten en advisering. Naleving onderzoekt, signaleert en vertaalt trends en ontwikkelingen, voert innovatieprojecten uit en haalt goede praktijken onder gemeenten en ketenpartners op. Waar knelpunten of toepassingsvraagstukken worden herkend worden deze vertaald in oplossingsrichtingen en - in afstemming met de VNG-beleidscollega's - bespreekbaar gemaakt bij de systeemverantwoordelijke. 

Het team Naleving wordt gevormd door ruim 50 professionals met een grote diversiteit aan achtergronden en expertises. Zij werken in functies als die van projectmanager, (beleids- en strategisch) adviseur, secretaris, data-expert, juridisch adviseur, etc. Zij delen energie, betrokkenheid en passie voor hun vak en de goede onderlinge sfeer heeft een herkenbare positieve uitstraling op de omgeving.

Omschrijving van de opdracht

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de uitvoering van diverse wettelijke taken binnen het sociaal domein. Naast het goed organiseren van de dienstverlening aan burgers en bedrijven hoort hier ook een adequate invulling van de toezichts- en handhavingsfunctie bij.   
Samenwerking tussen zowel afdelingen binnen de gemeente als met ketenpartners is daarbij belangrijk. Als adviseur ondersteun je gemeenten met de kennis, ervaring en het netwerk van het projectteam multidisciplinaire samenwerking naleving (MSN). Zo kunnen gemeenten effectiever te werk gaan en vraagstukken, waar mogelijk, integraal aanpakken. 
Als MSN geloven we dat gemeenten baat hebben bij het op orde hebben van informatie, samenwerking en communicatie in het sociaal domein. Daardoor kunnen gemeenten doelmatiger werken aan:

  • voorkomen van onderbenutting van voorzieningen;
  • voorkomen van (on)bewust oneigenlijk gebruik en misbruik van voorzieningen;
  • tijdig handhaven als organisaties zich niet aan de regels houden of mensen onterecht voorzieningen ontvangen en daarmee de schulden op lange termijn beperken.
     

Als adviseur voor het projectteam MSN werk je continu aan een passend ondersteuningsaanbod voor gemeenten. Daarbij ondersteun je gemeenten met kennis over en procesbegeleiding voor:

  • een kloppende basisregistratie personen;
  • verbeteren van de binnengemeentelijke samenwerking (zowel in communicatie als op procesniveau);
  • mogelijkheden en beperkingen rondom privacy en gegevensdeling;
  • samenwerking met overheidsorganisaties (zoals de leden van het Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI);
  • communicatie over het belang van preventie en handhaving;
  • verantwoording over het bovenstaande richting stakeholders.

Je levert een bijdrage aan het ontwikkelen van (onder andere) handreikingen en achtergrondinformatie, organiseren van bijeenkomsten en rondetafelsessies voor het uitwisselen van kennis, en het in contact brengen met ketenpartners van het Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI).

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden

  • Initiëren van kennismakingsgesprekken met gemeenten;
  • Adviseren van gemeenten op bovengenoemde thema's d.m.v. een projectmatige aanpak;
  • Samen met het team realiseer je de volgende concrete resultaten:
  • Duiden van actuele ontwikkelingen en behoeften bij gemeenten t.a.v. preventie, toezicht en handhaving in het sociaal domein (uitgezonderd Wmo en Jeugdwet) en de vertaling naar adviezen en aanpakken voor gemeenten;
  • Organiseren van kennisdeling en kennisbijeenkomsten op relevante thema's voor diverse doelgroepen zoals bestuurders en uitvoeringsprofessionals van gemeenten;
  • Onderhouden en uitbouwen van een relevant netwerk zowel bij gemeenten als bij samenwerkingspartners.

Resultaat van de opdracht

Aan het einde van de opdracht hebben gemeenten, die (complexe) vragen dan wel een ondersteuningsbehoefte hadden m.b.t. handhaving- en nalevingsvraagstukken binnen het sociaal domein op gebied van Werk en Inkomen (W&I), BRP, privacy, integrale samenwerking, arbeidsmigrantenproblematiek, informatiepositie en hieraan gerelateerde thema's een praktisch en concreet handelingsperspectief. Dit wil zeggen dat deze gemeenten niet alleen weten wat ze moeten doen, maar ook hoe dit gedaan moet worden. 
Er is een significante bijdrage geleverd aan de doelstellingen van het programma. De ondersteunende instrumenten voor preventie, toezicht en handhaving zijn bekend bij gemeenten en zijn ingezet bij gemeenten die behoefte hadden aan ondersteuning.

Eisen

De inschrijving moet volledig voldoen aan de eisen die vermeld zijn in deze paragraaf.
Uit het cv en/of de aangeleverde motivatiebrief blijkt minimaal dat de aangeboden kandidaat aantoonbaar (door opleidingen, cursussen, werkervaring, voorbeeldprojecten et cetera.) beschikt over:

  • Minimaal HBO werk- en denkniveau
  • Minimaal 3 jaar ervaring met toezicht binnen het sociaal domein bij de overheid (P-wet, BRP)
  • Werkervaring in een gemeentelijke context en werkervaring in vergelijkbare (overheids)organisatie en projectaansturing
  • Kennis en ervaring met voeren van gesprekken op bestuurlijk en ambtelijk niveau . Beschrijving vanuit de werkervaring en/of motivatiebrief. Nader te verifiëren tijdens gesprek.
  • Werkervaring met alle en/of enkele ketenpartners van de Landelijke Stuurgroep Interventieteams. Ervaring door samenwerking met ketenpartners (UWV, SVB, Belastingdienst, Dienst Toeslagen, IND en Nederlandse arbeidsinspectie (NLA))  is bijvoorbeeld projecten. Dit moet blijken uit CV en/of motivatie.
  • We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop

Wensen

Nadat de inschrijvingen zijn gecontroleerd op de eisen, worden de wensen beoordeeld.

  • Geef aan hoeveel jaren de aangeboden kandidaat ervaring heeft met de aansturing van projecten (opstellen plannen, adviezen, voortgangsrapportages, en verantwoordingen) in de rol van projectleider of anderszins  
  • Werkervaring met lokale overheden en haar partners in de subregio's Noord-Oost Nederland
  • De voorgestelde kandidaat is pro-actief en een echte teamplayer en kan dit ook aantoonbaar maken
  • Geef aan hoeveel werkervaring de kandidaat heeft als adviseur in domein overstijgende (netwerk)samenwerking tussen Rijk en medeoverheden of tussen overheden en ketenpartners      

Informatie

Het betreft een tijdelijke opdracht met een initiële periode met een omgang van gemiddeld 16 uur per week. De maximale vergoeding is 90 euro, exclusief BTW, inclusief reis- en verblijfkosten en dienstreizen. Gedurende de gehele looptijd van de inleenovereenkomst kan er niet geïndexeerd worden. De standplaats voor deze opdracht is Regio Noord-Oost Nederland.

Gesprek

Na evaluatie (eisen/wensen/prijs) worden aan de hand van de ranking in CTM één of meerdere (in de regel drie) kandidaten uitgenodigd voor het gesprek. Deze ranking wordt niet meegenomen in de beoordeling van het gesprek: het gesprek is uiteindelijk doorslaggevend. 
In dit gesprek wordt de kandidaat beoordeeld op werk- en opdrachtinhoudelijke aspecten, de match met de organisatie en de benodigde competenties. Op basis van de uitkomst van deze gesprekken vindt gunning van de opdracht plaats en/of wordt een kandidaat geselecteerd voor een eventueel tweede gesprek. 
Het is de verantwoordelijkheid van de inschrijver dat de kandidaat op het afgesproken tijdstip aanwezig is. Als de kandidaat, zonder voorafgaande afmelding, op de door ons gecommuniceerde datum en tijdstip afwezig is, kan dit leiden tot uitsluiting van de procedure.
Als u binnen zeven werkdagen na de sluitingstermijn geen uitnodiging heeft ontvangen voor een gesprek (via CTM Solution), kunt u ervan uitgaan dat u niet geselecteerd bent voor een eerste gesprek en niet voor gunning in aanmerking komt.

Reageren?

Een onderdeel van de procedure is een formele inschrijving op het Dynamisch Aankoop Systeem (DAS) van VNG Realisatie door middel van het platform van CTMsolution.nl
Deze inschrijving is noodzakelijk in verband met Europese wet & regelgeving waar VNG Realisatie aan moet voldoen. Deze inschrijving is eenmalig.
De gepubliceerde offerteaanvraag op CTM Solution met aanbestedingsnummer 371934 is leidend boven elders gepubliceerde documenten. De eisen en wensen zijn bij eventuele discrepanties leidend boven het gestelde in de profieltekst.
De offerteaanvraag staat in het vakgebied Beleidsontwikkeling en Advies

CTMsolution.nl/project/vng-vngrealisatie

Voorgenomen planning

  • Verzending offerteaanvraag: 11 juli 2024
  • Uiterste datum stellen vragen via CTMsolution.nl 29 juli 2024, 12:00 uur
  • Uiterste datum tot registratie 3 augustus 2024
    Deze registratie wordt behandeld door CTMsolution.nl (helpdesk@ctmsolution.nl, 2 dagen voor sluitingsdatum)
  • Uiterste datum tot kwalificatie 4 augustus 2024
    Deze aanvraag wordt behandeld door VNGRealisatie (das@vng.nl, dag voor sluitingsdatum)
  • De deadline om te reageren op de opdracht: 5 augustus 2024, 12:00 uur
  • Geplande datum eerste gesprek: 8 augustus 2024 tussen 13:00 en 16:00 uur
  • Eventueel tweede gesprek: nader te bepalen

U kunt uw belangstelling uitsluitend kenbaar maken via het DAS (Dynamisch Aankoop Systeem) waarvan VNG Realisatie gebruik maakt. 
De stappen om te kunnen reageren op uitvragen zijn in grote lijnen als volgt:

  • Registreer bij CTMsolution
  • Selecteer een kwalificatie/vakgebied en klik op accepteer om toegang te krijgen tot de aanvraag
  • Rond de inschrijving af door de vragen te beantwoorden, het invullen van het verplichte Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). Daarna kunt u uw aanmelding in sturen door op verzenden te klikken.
  • Na beoordeling van uw verzoek tot kwalificatie (enkele dagen), wordt deze opdracht (en eventuele andere openstaande uitvragen) aan u toegezonden. U kunt hierop reageren en uw aanbieding, CV en motivatie insturen.

Mocht u vragen hebben omtrent het inschrijven in CTM, kunt u mailen naar das@vng.nl.
Indien u binnen 7 werkdagen na sluitingstermijn geen uitnodiging ontvangen heeft voor een selectiegesprek, kunt u ervan uitgaan dat u niet geselecteerd bent voor een eerste gesprek en niet voor gunning in aanmerking komt. De uitnodiging voor de selectiegesprekken wordt via CTM verstuurd en het is de verantwoordelijkheid van de inschrijver dat de kandidaat ook op het genoemde tijdstip aanwezig is.