Het College voor Arbeidszaken (CvA) vergaderde op woensdag 15 mei. Op de agenda stond de Cao Aan de slag centraal. Ook werd het College geïnformeerd over de Cao Gemeenten/SGO, de voortgang in de invoering van het Pensioenakkoord, het programma Arbeidsmarktkrapte en over het thema primaat van de politiek.

Daarnaast waren er schriftelijke mededelingen over onder andere het Europese koersdocument van de VNG, het adviestraject verlof van de SER, de ZPW-bijeenkomst over het SER-advies arbeidsmarktkrapte, Appa en het nieuwe pensioenstelsel, de brochure Reservisten en het rapport Inclusieve cao.

Cao Aan de slag

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het begeleiden van mensen naar werk en hebben daar een aantal voorzieningen voor zoals loonkostensubsidie, begeleiding, beschutte werkplekken, de no-riskpolis en proefplaatsingen of participatiebanen.

De gemeente heeft een rol als begeleider maar kan ook als werkgever optreden. In het laatste geval is de Cao Aan de slag beschikbaar. Deze cao is voor mensen met een arbeidsbeperking die niet zelfstandig het WML kunnen verdienen en in dienst zijn van een gemeentelijke organisatie.

De praktijk na 3 jaar Cao Aan de slag

  • Er is geen structurele rijksfinanciering voor de arbeidsvoorwaarden.
  • De doelgroep onder Cao aan de slag is niet homogeen; een deel blijft en stroomt niet uit en een deel stroomt uit maar komt ook weer terug. Deze terugvaloptie is uniek in cao-land en wordt gewaardeerd.
  • De uitstroomcijfers zijn onbekend.
  • Detacheren als middel om mensen naar werk te begeleiden is in de toekomst wellicht niet meer mogelijk als er geen uitzondering in de Waadi blijft voor deze cao. Dit wordt pas in 2026 duidelijk.
  • Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de sectoren waar mensen naar uitstromen/worden gedetacheerd minder gunstige arbeidsvoorwaarden hebben. De doelstelling van de cao (uit- en doorstroom cao) komt hiermee in gevaar en kan zorgen voor scheve, respectievelijk onuitlegbare situaties.

Eind 2024 loopt de cao af, er is echter nog geen zicht op structurele financiering van het rijk en ook is niet duidelijk of de uitzondering op de Waadi blijft.

Cao Gemeenten en Cao SGO

Deze cao’s lopen pas af per 1 april 2025. Het college is bijgepraat over de lopende onderzoeken en op welke wijze de ambtelijke netwerken worden betrokken bij de voorbereiding van de volgende cao. 

Stand van zaken pensioen

In december is het hoofdlijnenresultaat ABP-pensioenregeling 2027 afgesproken in de Pensioenkamer door sociale partners en dit is de afgelopen periode uitgewerkt in het transitieplan. Voordat dit door de Pensioenkamer kan worden aangeboden aan het ABP-bestuur ter uitvoering, vond het hoorrecht plaats. De pensioenkamer heeft na het hoorrecht gezamenlijk het transitieplan vastgesteld.

Als het transitieplan door ABP is ontvangen, zal ABP vanaf september het voortouw nemen in het informeren van de HR-medewerkers in de sectoren en individuele deelnemers.

Programma Arbeidsmarktkrapte

Het programma haakt aan op de 4 sporen uit de verenigingsstrategie 2030; het versterken van de aantrekkelijkheid van gemeenten als werkgever, het vergroten van de effectieve inzet van capaciteit, het ontwikkelen van gemeenschappelijke producten en het verrichten van onderzoek naar behoeften en knelpunten.

Recent is een juridische handreiking gepubliceerd voor het flexibel inzetten van arbeid. Daarnaast zijn er 15 pilots geselecteerd uit 67 voorstellen die deze doelstellingen ondersteunen. Voor de implementatie ontvangen zij subsidie op basis van de Werken aan Uitvoering-gelden. Het college werd ook geïnformeerd over de bijbehorende onderzoeksagenda. Een preview op de cijfers uit de Personeelsmonitor toont nut en noodzaak van het programma want de krapte houdt aan. 

Primaat van de politiek

Het kabinet vroeg de SER en ROB om advies uit te brengen over het primaat van de politiek. De VNG gaat ervan uit dat zij door deze instanties bevraagd wordt over het primaat van de politiek in relatie tot medezeggenschap van werknemers.