Het kabinet wil gemeentesecretarissen ondersteunen bij het weerbaar maken van hun gemeente. Dat staat in een brief van demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. 

Uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut blijkt dat met name kleinere gemeenten kwetsbaar zijn voor (juridische) intimidatie of infiltratie. Dat gebeurt onder meer bij het verlenen van vergunningen of het uitgeven van reisdocumenten. Die processen zijn op zichzelf niet kwetsbaar, aldus de onderzoekers, maar de omstandigheden maken ze kwetsbaar. Zo spelen ambtenaren een cruciale rol bij het verstrekken van bijvoorbeeld paspoorten. Met name bij kleinere gemeenten kan dat een risico zijn, omdat daar vaker sprake is van eenpitters: ambtenaren die in hun eentje verantwoordelijk zijn voor een taak.

Gemeentesecretarissen spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van de weerbaarheid in hun gemeente, stelt BZK. Zij kunnen hun medewerkers beschermen tegen druk van buitenaf. Het ministerie wil daarom een veiligheidspakket maken om de gemeentesecretarissen beter te ondersteunen, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.