Regelmatig worden actuele onderwerpen besproken tijdens de VNG Podcast Grip op Informatie. Hieronder staan de in 2024 opgenomen opnames op een rijtje. 

Podcast Grip op Informatie februari: Praktijkvoorbeeld e-depot: Gemeente Vlissingen sluit aan op e-depot Zeeuws Archief
Tijdens deze podcast wordt kort stilgestaan bij wat nou precies een e-depot is, maar Frank Bloemsaat (coördinator E-depot van het Zeeuws Archief) en Bjorn Francke (beleidsadviseur DIV van de gemeente Vlissingen) praten vooral over de aansluiting van de gemeente Vlissingen bij het e-depot van het Zeeuws Archief. Daarmee wordt de digitale informatie voor de lange termijn bewaard, beheerd en toegankelijk gehouden.

De podcast is te beluisteren op Soundcloud en Spotify.
Transcript: vng.nl/artikelen/transcript-…-depot-zeeuws-archief

Podcast Grip op Informatie april: Actieve openbaarmaking op één centrale plek. Moet dat nog steeds?
De Wet open overheid, die op 1 mei 2022 in werking is getreden, verplicht bestuursorganen informatie actief openbaar te maken. Eén centrale plek waar informatie van alle bestuursorganen vindbaar en doorzoekbaar is. Dat is een van de doelstellingen van de Wet open overheid, kortweg Woo. Wat is die centrale plek? Eén publicatieplatform? Is dat nog steeds zo? En waar hebben we het dan over? Désirée Groeneveld Bloemhof (podcast host VNG Realisatie) praat hierover met Cees van Westrenen, adviseur team Markt en Overheid bij VNG Realisatie, en Marco Klerks, recordsmanager bij de gemeente Rotterdam.

De podcast is te beluisteren op Soundcloud en Spotify

 
Podcast Grip op Informatie juni: Open data. Wat is dat?
De derde Grip podcast van 2024 staat in het teken van Open data. Uiteraard wordt eerst gesproken over wat open data nou precies is, maar ook over het gebruik hiervan en over de wetgeving die hieraan ten grondslag ligt. Daarnaast wordt een kijkje in de Open Data keuken gegeven van de gemeente Hoeksche Waard. De gasten van Désirée Groeneveld Bloemhof (VNG programmasecretaris/Community manager Grip op Informatie) zijn dit keer Amanda Hanemaaijer, informatiemanager Gemeente Hoeksche Waard, en projectleider implementatiewet open overheid en Sander Bakker, VNG-projectleider open data.
 
De podcast is te beluisteren op Soundcloud. 

Transcript
 

 

Thema

Basis van informatiehuishouding op orde

Jaartal

2024

Verplichting

Could

Eigenaar

VNG Realisatie