Veel gemeenten en hun antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) werken samen als het gaat om preventie van discriminatie op lokaal niveau. Vanaf dit jaar krijgen gemeenten een structurele decentralisatie-uitkering van € 2,5 miljoen.

Wij adviseren om deze middelen in te zetten voor de preventieve taken op het gebied van discriminatie. De middelen worden beschikbaar gesteld bij de meicirculaire.

De decentralisatie-uitkering maakt het mogelijk om op lokaal niveau maatwerk te kunnen toepassen. De ADV’s kunnen gemeenten aan de hand van hun meldingscijfers adviseren over onderwerpen die hen zijn opgevallen binnen die gemeenten.

Het staat gemeenten vrij om invulling aan preventie van discriminatie te geven. Zo kunnen ADV’s en gemeenten samen kijken waar behoefte aan is als het gaat over de preventie van discriminatie. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van gastlessen, trainingen en workshops bij scholen en organisaties om het bewustzijn te vergroten en kennis uit te wisselen.

Minister De Jonge werkt momenteel aan een stelselherziening voor de ADV’s.  De VNG is in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken over het voorkeurscenario en of dit passend en werkbaar is voor gemeenten. 

Voor de kerntaken van de ADV’s krijgen gemeenten sinds 2009 en 2021 al structureel geld via het gemeentefonds.