VNG-voorzitter Sharon Dijksma en oud-voorzitter Jan van Zanen kondigden deze week aan dat ze dit jaar internationale conferenties organiseren in samenwerking met de VNG. Ze maakten dit bekend tijdens de Annual Retreat van de UCLG, de wereldvereniging van lokale overheden en verenigingen van gemeenten. 

Shaping Our Future Conference in Utrecht

De gemeente Utrecht en de VNG organiseren op 12 juni de Shaping Our Future Conference.  Daar spreken gemeentebestuurders en jeugdvertegenwoordigers over de rol van jeugd en toekomstige generaties in lokaal bestuur. 

De opbrengst van deze conferentie is onderdeel van de bijdrage van de VN Adviesgroep Lokale en Regionale Overheden aan de VN-conferentie Summit of the Future in New York, later dit jaar. Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, is lid van deze adviesgroep en heeft als focus youth and future generations

Het doel van de adviesgroep is om effectievere samenwerking tussen alle overheidslagen tot stand te brengen, om de Global Goals (of duurzame ontwikkelingsdoelen) te halen. De adviesgroep telt 15 vertegenwoordigers van lokale en regionale overheden en 5 vertegenwoordigers van lidstaten, ieder met een eigen expertise. 

UCLG World Council in Den Haag

Burgemeester Jan van Zanen kondigde namens de gemeente Den Haag en de VNG aan dat hij van 8 tot 10 oktober de UCLG World Council welkom heet in Den Haag. Lokale bestuurders uit de hele wereld besteden tijdens dit congres bijzondere aandacht aan het belang van lokale democratie voor een vreedzame en welvarende samenleving.

Ook wordt tijdens het congres Jan van Zanen ingehamerd als voorzitter van de UCLG (United Cities and Local Governments) voor een termijn van een jaar. Het voorzitterschap van de organisatie rouleert. Voor Den Haag is dit jaar een bijzonder jaar, omdat de gemeente 125 jaar geleden de eerste vredesconferentie organiseerde, als stad van Vrede en Recht.