De inkt van het Bestuursakkoord Re-integratie Ex-gedetineerden en van de Wet straffen en beschermen is al een tijd droog. Dat wil nog niet zeggen dat alles wat deze documenten beogen is gerealiseerd. Implementatie van alle afspraken om de re-integratie van ex-gedetineerden te verbeteren vergt tijd. En moeite. Het is geen ‘leuk’ onderwerp waar je snel de handen voor op elkaar krijgt. Terwijl goede nazorg de samenleving veel geld scheelt. En goede nazorg geeft een boost aan regionale samenwerking. In de regio Gelderland-Midden nemen de Zorg en Veiligheidshuizen hierin het voortouw. 

Anneloes Grootenboer en Irene de Jong zijn procesregisseurs in de Zorg en Veiligheidshuizen. Zij zijn initiatiefnemers van regelmatige ontmoetingen tussen professionals van uit de PI, van reclassering en gemeenten, en uiteraard vanuit hun eigen zorg en veiligheidshuis. Bij elke bijeenkomst wordt ook een ervaringsdeskundige betrokken. 

Je moet elkaar kennen

Rode draad in alle bijeenkomsten: implementatie van het werkproces. Wie doet wat bij de start van detentie en hoe kom je samen tot een effectief plan zodat de gedetineerde aan het eind van detentie alle kans heeft weer mee te doen aan de samenleving. Dat vergt dus vooral: elkaar kennen, elkaars taal leren spreken. En letterlijk dus: elkaars 06 weten en tijdig contact zoeken. 'We leren elkaar beter kennen en kunnen van elkaar leren, we delen goede praktijken', aldus Kitty Groothuizen, coördinator Zorg en Veiligheid van de gemeente Zevenaar.

Na 3 bijeenkomsten gericht op volwassen gedetineerde inwoners is er inmiddels ook een platformbijeenkomst gewijd aan de jongerendetentie. Bij gemeenten zijn het dezelfde nazorg coördinatoren die daarvoor in actie komen, maar aan de ‘straf’-kant zijn er andere spelers. En ontbreekt ook een landelijk kader.  Wel heeft de regio Gelderland-Midden een regionaal convenant voor nazorg van jeugdige gedetineerden. 

Nazorg voor 0 tot 100

Het proces is vergelijkbaar. 'Je moet als betrokken partijen, vanuit de PI of JJI, met de Raad voor de Kinderbescherming, vanuit de reclassering en de gemeente zo snel mogelijk - dus al ín de PI -  met elkaar in verbinding komen, om dan samen met de betrokkene te onderzoeken wat nodig is voor een goede terugkeer in de samenleving', zegt ook André Hartman, voorheen werkzaam bij de Raad, maar nu in de gemeente Ede op Zorg en Veiligheid. 

Het Zorg en Veiligheidshuis kan hierbij een hele goede rol vervullen. Procesregisseurs Umut Ozerdogan en Ibrahim Wakily krijgen alle Injusmeldingen binnen, zijn regelmatig een dag in de PI aan het werk en weten ook de weg door de toegangspoorten van de betrokken gemeenten. Voor alle betrokkenen prettig en duidelijk. 

Investeren in een blijvend regionaal platform

Maar de nazorg blijft een meerpartijensamenwerking en dat vergt dus voortdurend onderhoud door dus de organisatie van regionale ontmoetingen. ‘We willen toe naar een regelmaat van minimaal 2 keer per jaar en zo bouwen aan een blijvend platform’, aldus Anneloes Grootenboer.

Meer weten: de Regioadviseurs van het Platform Sociaal Domein helpen mee om deze bijeenkomsten te faciliteren. Kijk op de website van het Platform Sociaal Domein.

 

Artikel voor de Nieuwsbrief Zorg + Veiligheid, februari 2024