In de Europese agenda 2024 van de VNG laten we zien wat u in 2024 kan verwachten van Europese besluitvorming en onze inzet. Zo staan de Europese verkiezingen op het programma, wordt in november een nieuwe Europese Commissie geïnstalleerd en komen er eerst nog een aantal nieuwe wetsvoorstellen op gemeenten af.

Lees de Europese Agenda 2024 (pdf 287 kB)

De VNG-agenda 2024 en de Verenigingsstrategie 2030 waren leidend bij het opstellen van de Europese agenda van de VNG. Daarnaast analyseerden wij de werkplannen en agenda’s van de Europese Commissie en het Congres.

Een Europees narratief bepaalt de VNG-inzet richting de nieuwe EU-mandaatperiode

In lijn met de ‘stap naar voren’ uit de Verenigingsstrategie 2030, willen we in 2024 proactief inzetten op het vroegtijdig en meer lange termijn beïnvloeden van Europese besluitvorming. We hebben daarvoor een Europees narratief ontwikkeld om ons en de achterban te helpen bij het voeren van gesprekken in Brussel, Straatsburg en Den Haag. Het narratief is een document op hoofdlijnen, met als centraal thema ‘uitvoerbaarheid’. We gebruiken het narratief als kapstok voor de komende jaren. De meest recente versie van het narratief delen we zo snel mogelijk met u.  

De jaarlijkse agenda bevat de belangrijkste Europese onderwerpen voor gemeenten 

De VNG stelt jaarlijks een Europese Agenda op met daarin de belangrijkste Europese onderwerpen voor gemeenten en de VNG-inzet daarop. Deze agenda gebruiken we als kompas voor de Europese belangenbehartiging van de VNG. 

Daarmee bedoelen we dat de Europese agenda de inzet bepaalt in Brussel, Straatsburg en Den Haag. Denk dan bijvoorbeeld aan onze lobby richting de Europese Commissie en het Europees Parlement- en de werkzaamheden in het Comité van de Regio’s . De Europese Agenda wordt ook gebruikt als basis voor de samenwerking met de gemeentelijke achterban (G4, G40, M50, K80 en P10) en met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen (UvW), het rijk en onze Europese koepelverenigingen.