Het kabinet onderzoekt een wettelijke plicht voor gemeenten om beleid tegen discriminatie te voeren. Dat staat in het nieuwe Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme.

Twee derde van de Nederlandse gemeenten heeft geen actief antidiscriminatiebeleid, bleek eerder uit onderzoek van Movisie. ‘Juist in een polariserende samenleving moet je discriminatie en racisme aanpakken’, zei Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh eerder in VNG Magazine.

In het Nationaal Programma voor de komende jaren, opgesteld door Baldewsingh en het kabinet, wordt nu een onderzoek aangekondigd naar de mogelijkheden om gemeenten wettelijk te verplichten beleid tegen discriminatie op te stellen. Het ministerie van BZK kijkt in dat onderzoek onder meer naar de voordelen en knelpunten van zo’n wettelijke verplichting. Het onderzoek moet in de zomer van 2024 zijn afgerond.

Afgezien van de plicht om een ‘antidiscriminatievoorziening’ (adv) op te zetten, waar mensen gevallen van discriminatie kunnen melden, zijn er nu geen wettelijke verplichtingen voor gemeenten om actief beleid tegen discriminatie te voeren. Het kabinet werkt ook aan een hervorming van de adv’s, die voortaan niet meer door de gemeente, maar door het rijk gefinancierd zouden moeten worden. 

Redactie VNG Magazine