De burgemeesters van twaalf Veluwse gemeenten dringen er bij de provincie Gelderland op aan beter te communiceren over het beleid ten aanzien van wolven.

Volgens de burgemeesters is er zowel bij gemeenteraden als bij inwoners onvoldoende bekendheid over het handelingskader dat is opgesteld door de interprovinciale organisatie BIJ12.  

Burgemeesters in gemeenten in wolvengebied krijgen regelmatig te maken met inwoners die vragen om meer werk te maken van het beheer van de wolf, schrijft burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn mede namens zijn collega’s. Dat zou komen door het toenemend aantal incidenten waarbij schapen worden gedood.

Volgens het handelingskader liggen de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden vooral bij de provincie. Voor gemeenten (lees: burgemeesters) is er alleen een taak in de toepassing van noodrecht. Zij kunnen in het uiterste geval bevel geven een wolf te doden, maar alleen als het gaat om een ‘probleemwolf’ en andere interventies niet zinvol of kansrijk zijn én er sprake is van een noodsituatie.

De burgemeesters stellen dat een maatschappelijk debat over de wolf alleen goed kan worden gevoerd wanneer de provincie beter over het handelingskader communiceert. Ook zou de provincie meer bekendheid moeten geven aan de mogelijkheid van het nemen van preventieve maatregelen, zoals de beschikbare subsidie voor het plaatsen van wolvenwerende rasters om kleinvee te beschermen.

(Redactie VNG Magazine)