De gemeenteraden van Lansingerland en Oegstgeest hebben dit weekend tegen elkaar geschaakt in het Irispark van Oegstgeest. Lansingerland won de match, met 7-2. Aan de tweekamp deden vijf raadsleden en een griffier mee.

Aanleiding was een bericht op – toen nog – Twitter van het Oegstgeester raadslid Menno Welling (GroenLinks/PrO) die zijn partijgenoot Marko Ruijtenberg uit Lansingerland uitdaagde voor de tweekamp, na het initiatief van Ruijtenberg om schaaktafels te plaatsen in een nieuwe woonwijk. Twee jaar geleden had Welling een soortgelijk initiatief genomen in Oegstgeest waar inmiddels drie schaaktafels zijn geplaatst in het Irispark.

Schaaktafels zijn volgens Welling een goede manier om ontmoetingen te stimuleren. Het initiatief past in een lange rij van gemeenten die sinds een paar jaar overgaan tot het plaatsen van schaaktafels in de openbare ruimte, volgens het Urban Chess-concept. VNG Magazine schreef hier al eerder over.

Welling kijkt, ondanks de nederlaag, tevreden terug op de schaaktweekamp. ‘Het mooie was dat zich al snel twee Oegstgeester schakers uit het winkelend publiek bij ons voegden. En toen wij klaar waren met de match en nog even op een terras zaten, kwam er snel een nieuw stel schaken. Zien schaken doet schaken, blijkbaar, daarom was het goed om dit te doen.’

Zodra de nieuwe schaaktafels in Lansingerland zijn geïnstalleerd, wordt daar de return gehouden. ‘Maar gezien de goede sfeer kan dat zo maar eerder worden’, zegt Welling.

Redactie VNG Magazine