Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een circulaire die meer duidelijkheid moet bieden over wat er precies verstaan wordt onder een raads- of commissievergadering. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen.

Dagblad De Stentor beschreef eerder dat gemeenten ‘massaal’ overleg voeren achter gesloten deuren. Dat zouden ze doen om te kunnen overleggen zonder ‘priemende ogen van de burgers’, aldus de krant. Het gaat dan bijvoorbeeld om informele bijeenkomsten of technische briefings, waar overigens geen politiek bedreven wordt. Volgens De Stentor overtreden gemeenten daarbij de Gemeentewet. Raadsvergaderingen moeten immers openbaar zijn.

Maar minister Hanke Bruins Slot, tot begin deze week nog van Binnenlandse Zaken, nuanceert dat beeld in antwoorden op Kamervragen. De Gemeentewet bevat geen bepalingen over bijvoorbeeld technische briefings. ‘De conclusie dat met dergelijke bijeenkomsten de wet overtreden zou worden, is dan ook onjuist.’ Die vergaderingen mogen dus achter gesloten deuren, zolang er geen besluitvorming plaatsvindt.

Om onduidelijkheden over dit soort vergaderingen weg te nemen, wil het ministerie een circulaire uitbrengen. Daarin wordt benadrukt dat ook bij dit soort overleggen transparantie en democratische legitimiteit van belang zijn.

Redactie VNG Magazine