Minister Van Gennip (SZW) bood op 7 juli de Tweede Kamer de Agenda Veerkrachtige en Weerbare Samenleving aan. Het doel is gemeenten, professionals en maatschappelijke organisaties te helpen met het vergroten van de veerkracht en weerbaarheid van individuen en groepen in de samenleving. 

20 stedelijke gebieden kunnen beroep doen op gebundeld budget

De Agenda Veerkrachtige & Weerbare Samenleving heeft raakvlakken met al bestaande programma’s binnen het ministerie van SZW en andere departementen. Zo wordt een deel van de financiën ingezet in de 20 kwetsbare stedelijke gebieden verbonden aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV)De alliantiebesturen van de NPLV-gebieden zijn hierover per brief geïnformeerd. 

De ministeries van SZW, OCW en BZK stellen € 250 miljoen beschikbaar, zij hebben hun geldstromen gebundeld zodat 1 aanvraag bij het NPLV volstaat in plaats van 5. Deze Specifieke Uitkering (SPUK) Kansrijke Wijk wil een samenhangende werkwijze stimuleren om problemen rondom onderwijs, armoede en schulden, re-integratie, ontwikkeling van het jonge kind en veerkracht en weerbaarheid van bewoners in de 20 kwetsbare stedelijke gebieden aan te pakken. 

Kennisuitwisseling, verbondenheid en samenwerking

Om veerkracht en weerbaarheid op effectief wijze te versterken, worden verschillende deskundigen betrokken. Zo wordt er samengewerkt met bijvoorbeeld jongerenwerkers, gemeenteambtenaren en sociale wetenschappers. Het samenbrengen van verschillende invalshoeken en expertise, en luisteren wat mensen echt nodig hebben, draagt bij aan kennisuitwisseling, het creëren van verbondenheid en samenwerking op alle niveaus.

Mensen in kwetsbare omgevingen steunen

De nadruk ligt op preventie, de inzet ligt op beschermende factoren zoals zelfredzaamheid, identiteitsontwikkeling en sociale inclusie. Door nieuw onderzoek, het versterken van samenwerkingen en het ontwikkelen van interventies krijgen gemeenten, maatschappelijke organisaties en professionals meer middelen om mensen in kwetsbare omgevingen te steunen.