De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de financiële positie van woningcorporaties. Deze informatie is ook voor gemeenten van belang, voor de prestatieafspraken met corporaties en huurdersorganisaties over diverse aspecten van de volkshuisvesting.

Financiële positie goed

Uit de nieuwe doorrekening van de Nationale Prestatieafspraken (NPA) blijkt dat de financiële positie van woningcorporaties voor de komende jaren goed is. De volkshuisvestelijke opgaven tot en met 2030 zijn grotendeels financieel haalbaar. De doorrekening is geactualiseerd vanwege de nieuwe economische omstandigheden, zoals de gestegen rentes en bouwkosten. 

Resterende investeringsruimte

Ook is dit jaar opnieuw de Indicatieve Bestedingsruimte Woningcorporaties (IBW) gepubliceerd. Die helpt gemeenten en huurdersorganisaties bij gesprekken over de lokale prestatieafspraken. De IBW geeft een beeld – ook per gemeente – van de resterende investeringsruimte die individuele corporaties de komende jaren bovenop hun meest recente begrotingen hebben.

Meer informatie