Een krachtiger, groener en menselijker land: dat is het langetermijnperspectief van de Denktank Nederland 2040. Namens de denktank presenteerde voorzitter Jan van Zanen dit toekomstbeeld vandaag op het VNG Jaarcongres in Groningen.

Krachtiger Nederland 

Door structureel te investeren in mensen, kennis, innovatie en infrastructuur kent Nederland in 2040 een hogere welvaart. Omdat politici oog hebben voor de lange termijn worden problemen voorkomen in plaats van opgelost, zodat we niet van crisis naar crisis gaan. 

Groener Nederland 

Doordat we meer ruimte hebben gecreëerd voor groen en water kunnen we de gevolgen van de klimaatverandering aan. We verdienen ons geld op een andere manier om te kunnen blijven investeren in onze samenleving. Economische groei wordt duurzame groei. Het maakt van Nederland weer een stiller, schoner en mooier land.  

Menselijker Nederland 

Door stappen te zetten op welzijn, onderlinge betrokkenheid en gelijkwaardigheid is Nederland veel menselijker geworden. We leven in een samenleving waarin we naar elkaar omkijken en waarin iedereen kan rekenen op brede bestaanszekerheid.  

Er zijn nu zoveel regels en regelingen, verfijningen en uitzonderingen, stapelingen en reparaties. Daarom komt er een grote vereenvoudiging. Nederland is een land waar overheid en inwoners goede afspraken hebben gemaakt over wederzijdse rechten en plichten. 

Initiatief van de Argumentenfabriek en de VNG 

De Denktank Nederland 2040 bestaat uit visionaire en ervaren beleidsmakers, wetenschappers, bestuurders en frisse, jonge denkers. De VNG is een van de initiatiefnemers. Logisch, aldus Van Zanen: ‘Als het gaat om de toekomst van Nederland spelen gemeenten een essentiële rol. De keuzes die we moeten maken, de beslissingen die we moeten nemen, zullen niet altijd – alleen – onze beslissingen zijn. Maar iedere keuze, iedere beslissing zal ons raken, zal onze inwoners raken.’  

In gesprek om het verhaal verder te verbeteren  

Van Zanen benadrukte dat het gepresenteerde toekomstbeeld ‘niet de eindversie, maar de beginversie’ is. De komende maanden gaat de denktank door het hele land over dit verhaal praten. Hierover vindt u binnenkort meer informatie op de website van de denktank. Aan de hand van de reacties maakt de denktank dan een volgende, betere, versie. 

Meer informatie