VNG International gaat 3 gemeenten in Turkije helpen die zijn getroffen door de zware aardbevingen op 6 februari. Door deze gemeenten te ondersteunen kunnen zij zelf meer het voortouw nemen bij het herstel en de wederopbouw.

Inspecties en veilige sloop

Tijdens de eerste verkennende bezoeken van VNG International aan de gemeenten werd duidelijk dat er een heldere vraag is voor het hulpproject: de betrouwbaarheid van gebouwen en de woningvoorraad in kaart brengen. Op dit moment is niet duidelijk welke gebouwen aardbevingsbestendig zijn en welke woningen bewoonbaar zijn. De Turkse gemeenten krijgen daarom ondersteuning bij inspecties. 

Een ander aandachtsgebied is het slopen van zwaar beschadigde bebouwing. Er staan veel onveilige flatgebouwen die op een veilige manier moeten worden gesloopt. Al het puin moet ook op een goede manier worden verwerkt. Daarnaast zijn er in de wederopbouwfase vele uitdagingen op het gebied van ruimtelijke ordening en het realiseren van aardbevingsbestendige bebouwing. 

Financiering

VNG International gaat de Turkse gemeenten helpen op uitnodiging van Giro555. In overleg met de Turkse zustervereniging Union of Municipalities in Turkey (UMT) is gekozen voor de gemeenten Seyhan (Adana), Osmaniye en Kahramanmaras. Het gaat om een project van 24 maanden voor € 1 miljoen.

De financiering komt uit de inzamelingsactie van Giro555, waaraan ook gemeenten ruimhartig hebben bijgedragen. Deze financiering wordt aangevuld met de giften via het VNG Fonds voor Noodhulp, Wederopbouw en Vredesbevordering voor ondersteuning, waaraan ook een aantal Nederlandse gemeenten een financiële bijdrage heeft geleverd.

Vervolg

VNG International blijft in nauw contact met de Turkse zustervereniging UMT en Giro555 over de uitvoering van het project. Daarbij wordt ook onderzocht of en hoe Nederlandse gemeenten technische ondersteuning kunnen bieden in het project.