VVD en CDA hebben 2 amendementen ingediend op de Wet vaste huurcontracten die de huurbescherming voor honderdduizenden huurders in de particuliere huurmarkt ernstig aantasten. De VNG, Woonbond, Valente, Aedes, Kences en de LSVb roepen de Kamer daarom op om tegen deze voorstellen te stemmen.

Wet moet huurders juist meer zekerheid geven

De Wet vaste huurcontracten is nota bene bedoeld om huurders met name in de particuliere huurmarkt meer zekerheid te geven door het gebruik van tijdelijke huurcontracten terug te dringen. Als de amendementen een meerderheid halen, kunnen kleine particuliere verhuurders straks een clausule in het huurcontract opnemen, waarbij verkoop van de woning of het laten bewonen van de woning door een familielid redenen zijn om het huurcontract te ontbinden. Dit zonder dat de huurder recht heeft op vervangende woonruimte, of de rechter een belangenafweging maakt. 

Permanente onzekerheid voor grote groep huurders

Met deze clausule woont een grote groep huurders straks in permanente onzekerheid. Omdat een te koop staande woning in onbewoonde staat meer waard is, er verder geen regels aan de clausule worden verbonden, en er niet hoeft worden aangetoond dat de woning ook daadwerkelijk verkocht gaat worden, betekent dit naar verwachting dat elke kleine verhuurder deze clausule standaard zal gaan opnemen in het kader van ‘baat het niet dan schaadt het niet’.
 
Verhuurders die 1 woning verhuren, kunnen deze clausule hanteren, is de bedoeling. Volgens het CBS zijn dat 8 op de 10 verhuurders in de particuliere huurmarkt. Honderdduizenden huurders worden zo op termijn geconfronteerd met het wegvallen van de huurbescherming in deze sector. 

Voorstellen doen huurbescherming in de uitverkoop

De voorstellen van VVD en CDA druisen daarmee ook in tegen de Wet goed verhuurderschap, omdat het schijnconstructies mogelijk maakt om huurbescherming te omzeilen en huurders onder druk kan zetten in te stemmen met aanvullende voorwaarden zoals een huurverhoging, onder dreiging van uitzetting. De mogelijkheid van een schadevergoeding achteraf via de rechter is omslachtig en laat de huurder nog steeds dakloos zonder woning achter.
 
De VNG, Woonbond, LSVb, Aedes, Kences en Valente roepen Kamerleden op tegen de 2 amendementen (kamerstukken 361968, nr.19 en nr.22) te stemmen. De Wet tegen tijdelijke huurcontracten is hard nodig om huurders juist weer meer zekerheid te bieden. Het is onbestaanbaar om de huurbescherming voor een grote groep huurders via amendementen op deze wet in de uitverkoop te doen.