De omvang van de planologische vraagstukken in het landelijk gebied zijn omvangrijk en complex. Ze vragen om een bundeling van kennis en expertise en slim samenwerken. Hiermee reageert de VNG op de kamerbrieven van het kabinet over de piekbelastersaanpak en integrale aanpak van het landelijk gebied.

Opgaven komen samen

In het landelijk gebied staat het komend decennium een grote transitie op de agenda. Verschillende toekomstgerichte opgaven op het gebied van klimaat, energietransitie, landbouw, bodem, water, natuurherstel, wonen en economie komen hier samen. Dit stelt gemeenten voor diverse planologische vraagstukken.

Om daarop antwoorden te vinden en de juiste afwegingen te kunnen maken, moeten gemeenten kunnen beschikken over een werkbaar instrumentarium, handelingsruimte, voldoende capaciteit en goede uitvoeringscondities. Om te bepalen welke capaciteit beschikbaar is en waar het nog ontbreekt, is helderheid nodig over de opgave en nauwe samenwerking tussen rijk, provincies en gemeenten.

Volgende stap gezet

Het kabinet presenteerde voor de industrie en mobiliteit specifieke doelen en een indicatieve verdeling van de klimaatdoelen per provincie in combinatie met een landelijke generieke aanpak. De VNG vindt dit een goede volgende stap die past binnen de aanbevelingen van Remkes afgelopen zomer. Deze doelen moeten onderdeel worden van de regionale gebiedsprocessen die iedere provincie dit jaar samen met gemeenten gaat opstellen. We vinden dat provincies gemeenten daarbij vanaf de start actief moeten betrekken, zodat de plannen uitvoerbaar zijn en uitlegbaar naar inwoners.

In gesprek met gemeenten

We gaan de komende weken in gesprek met gemeenten over de inhoud van de kamerbrieven en gemeentelijke inzet als het gaat om die benodigde kennis, financiële middelen, capaciteit en wat nodig is voor een goede regionale samenwerking met provincies in de gebiedsprocessen. Het bundelen en gezamenlijk inzetten van kennis en expertise hoort daar volgens ons bij om gemeenten bij te staan bij de uitvoering van de transitie naar een toekomstgericht landelijk gebied.

Bestuurlijk gesprek

Donderdag 9 maart van 17.00 tot 18.00 uur gaan we met bestuurders van gemeenten in gesprek over de toekomst van het landelijk gebied. Hoe realiseren we een vitaal en leefbaar landelijk gebied? En specifieker: wat hebben gemeenten nodig om een goede rol te spelen in de NPLG-gebiedsprocessen? Welke suggesties heeft u om de benodigde capaciteit te bereiken?

We gaan dit online gesprek in kleine groepen voeren. Meld u aan voor het bestuurlijk gesprek

Ambtelijk gesprek

De VNG organiseert daarnaast een webinar voor gemeenteambtenaren in samenwerking met de Regieorganisatie Transitie Landelijk Gebied (RTLG) waarin de do's en dont’s van gebiedsprogramma's worden besproken. Een datum voor dit webinar wordt op korte termijn via de gebruikelijke VNG-kanalen gecommuniceerd. Op deze website komt ook een overzicht van beleidsstukken in de vorm van een toolkit die gemeenten kunnen gebruiken om hun rol te pakken bij de gebiedsprogramma’s.  

Meer informatie

Kabinet zet nieuwe stappen in opgave landelijk gebied