Het IMWOZ wordt door de Waarderingskamer ontwikkeld en beschrijft de informatiehuishouding in het WOZ-domein. Het omvangrijkste deel hiervan vindt plaats bij gemeenten en samenwerkingsverbanden. VNG Realisatie voerde een impactanalyse uit naar dit model. De belangrijkste inhoudelijke wijzigingen die het IMWOZ met zich meebrengt zijn: andere modellering van gegevens van belanghebbenden, uniformering van de typering van WOZ-objecten en WOZ-deelobjecten en het afzonderlijk vastleggen van fysieke (deel)objecten en taxatiekenmerken. Dit onderzoek gaat in op impact van deze wijzigingen. Daarnaast worden aanbevelingen gedaan met betrekking tot de Common Ground en de verdere uitwerking en implementatie van het IMWOZ.

Aansluitend op de impactanalyse is een verdiepend kostenonderzoek uitgevoerd, om de kosten van de wijzigingen die het IMWOZ met zich meebrengt scherper in beeld te krijgen. Hieruit bleek dat de kosten die gemeenten en samenwerkingsverbanden moeten maken voor de implementatie van het IMWOZ sterk kunnen variƫren per organisatie. Ingegaan wordt op de kosten die gemeenten en samenwerkingsverbanden moeten maken voor de aanpassingen in hun eigen werkprocessen. De kosten worden zoveel mogelijk per wijziging in beeld gebracht. Hierdoor kunnen ook de kosten er fase berekend worden, indien gekozen wordt voor een (gewijzigde) fasering van de implementatie van het IMWOZ.

Bij het eindrapport is ook een aparte bijlage met een kostenonderzoek beschikbaar. Bekijk het aanvullend kostenonderzoek IMWOZ.

Domein

Informatievoorziening en -veiligheid

In opdracht van

VNG

Jaartal

2022