In een gezamenlijke oproep vragen de Europese Commissie en het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) gemeenten generatoren en ander verwarmingsmateriaal beschikbaar te stellen voor Oekraïne.

De oproep werd gedaan tijdens een internationale conferentie die was bedoeld om Oekraïne de winter door te helpen. In een videoboodschap zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat 'generatoren voor Oekraïne nu net zo belangrijk zijn als wapens'. 

Volgens CvdR-voorzitter Vasco Alves Cordeiro kunnen gemeenten nu het verschil maken. ‘Midden in een oorlog en een strenge winter, staat Oekraïne nu voor een nieuwe strijd, een strijd om licht en warmte. Het Comité staat schouder aan schouder met Oekraïne en het Oekraïense volk en ik roep steden en regio’s van de Europese Unie op aan te sluiten bij dit collectieve initiatief.’

Vorige week kwam in de gemeenteraad van Zoetermeer ook een motie op tafel om generatoren naar Oekraïne te sturen. Die kreeg geen steun. Volgens burgemeester Michel Bezuijen is dit een taak voor het rijk, individuele acties van gemeenten zouden de nationale inspanningen eerder verstoren dan helpen.

Overigens kunnen gemeenten die Oekraïne willen helpen, terecht bij het VNG Fonds voor Noodhulp, Wederopbouw, en Vredesbevordering. Dat is opengesteld voor financiële steun aan de Oekraïense vereniging van gemeenten (AUC).