VNG-voorzitter Jan van Zanen is herbenoemd als bestuurslid van de wereldvereniging van gemeenten (United Cities and Local Governments). Van Zanen is de komende termijn executive president; in 2024-2025 is hij 1 jaar voorzitter van de vereniging. 

Roulerend voorzitterschap

De komende jaren kent UCLG een roulerend voorzitterschap: 

  • 2022-2023 Carolina Cosse, burgemeester Montevideo
  • 2023- 2024 Ugur Ibrahim Altay, burgemeester Konya 
  • 2024-2025 Jan van Zanen, burgemeester Den Haag en voorzitter VNG 
  • 2025-2026 Lee Jang-Woo, burgemeester Daejeon 

Gedurende de hele periode zullen deze 4 stevig samenwerken. De VNG wil binnen het bestuur en de vereniging blijvend aandacht vragen voor het belang van duurzame ontwikkeling, interbestuurlijk samenwerken, internationale samenwerking en vredesbevordering. 

VNG-delegatie bij het wereldcongres

De herbenoeming vond plaats tijdens de 7e editie van het UCLG-congres, in Daejeon (Zuid-Korea). Daar waren naast Van Zanen ook burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans (Oss), burgemeester Rob Metz (Soest) en burgemeester Ellen van Selm (Purmurend) aanwezig namens de VNG. De delegatie droeg bij aan diverse inhoudelijke sessies over onder meer sociale inclusie, samenwerking tussen stad en platteland, de rol van gemeenten in internationale samenwerking en solidariteit en de Global Goals. 

Nieuwe meerjarenvisie UCLG

De UCLG-leden namen in Daejeon het werkplan voor 2023 en een nieuwe meerjarenvisie aan, het Pact for the Future. De komende jaren worden alle UCLG-werkzaamheden vormgegeven langs de 3 pijlers van het Pact: People, Planet en Government. 

Lees het Pact for the Future

Uitreiking UCLG Peace Prize

Tijdens het congres werd voor de derde keer de UCLG Peace Prize uitgereikt. Deze prijs, waarvan VNG International initiatiefnemer en secretariaathouder is, vraagt aandacht voor de cruciale rol van gemeenten in vredesbevordering, oplossing van conflicten en sociale cohesie op lokaal niveau. Dit jaar ging de prijs naar Palmira in Colombia. Deze gemeente heeft een programma dat middelen en kansen biedt aan jongeren die anders naar alle waarschijnlijkheid in gewelddadige gangs actief zouden worden. 

Bekijk de video van de prijsuitreiking op Twitter