Deze handreiking biedt handvatten om op pragmatische en gestructureerde wijze het informatiebeheer binnen overheidsorganisaties te verbeteren. Het beschrijft een methodiek, gebaseerd op de PDCA-cyclus, om dit op gestructureerde wijze aan te pakken. 

Het is een doorontwikkeling van de in 2016 verschenen handreiking waar vanuit de praktijk enkele belangrijke verbeterpunten werden geformuleerd: 

  1. Meer redeneren vanuit de uitvoerende werkzaamheden binnen de organisatie (‘de primaire processen’), waar de informatie gebruikt en gegenereerd wordt en minder vanuit de beheerprocessen rondom informatie. 
  2. Handzamer en praktisch en minder gedetailleerd en uitvoerig. Hoe meer aspecten in ogenschouw worden genomen, hoe omvangrijker het verandergebied wat nadelig uitwerkt op de implementatiekracht. Uitgaande van deze verbeterpunten hebben we gemeend een KIDO-light te beschrijven, dat als model kan fungeren waarmee elke organisatie op basis van de eigen specifieke setting een verbeterplan op kan stellen. Het bevat geen uitputtend overzicht van alle mogelijke eisen en aspecten, wat voor sommigen een teleurstelling oplevert. De methodiek beschrijft een aanpak en biedt ruimte om met eigen in- en aanvullingen te komen waardoor de verbeterplannen meer aansluiten op de eigen, specifieke omstandigheden.

De handreiking bevat werkmodellen en sjablonen die hierbij gebruikt kunnen worden.

Thema

Basis van informatiehuishouding op orde

Maand

September

Jaartal

2020

Verplichting

Should

Eigenaar

VNG