Medewerkers van de gemeenten Gooise Meren, Zeewolde, Almere, Waadhoeke en Diemen hebben deze week een aantal van de meest gebruikte gemeentelijke brieven aan marktbezoekers in Almere voorgelegd. In een nabijgelegen café konden zij onder het genot van een kop koffie hun ongezouten mening op de brieven geven.

De afgelopen tijd heeft een aantal werkgroepen met vertegenwoordigers van 38 gemeenten zo’n 50 brieven herschreven om ze voor alle inwoners leesbaarder te maken. In Almere werd aan een diverse groep van zo’n 50 marktbezoekers gevraagd of de boodschap duidelijk was en wat ze van de stijl vonden. Hun respons was zowel kritisch als enthousiast. Op 9 september wordt weer een aantal brieven getest onder inwoners van Eindhoven. Op basis van de antwoorden worden de brieven verder verbeterd. De herschreven modelbrieven zijn dit najaar voor alle gemeenten beschikbaar.

Duidelijke Overheidscommunicatie

Het herschrijven en testen van een groot aantal modelbrieven maakt onderdeel uit van het project Duidelijke Overheidscommunicatie. De uitkomsten uit het praktijkonderzoek worden weer gebruikt in een aantal workshops die dit najaar in verschillende plaatsen voor gemeentemedewerkers worden georganiseerd. Ook wordt tijdens deze workshops uitgelegd hoe je een duidelijke tekst schrijft (en natuurlijk geoefend), maar ook wat nodig is voor een organisatievisie over het onderwerp duidelijke overheidscommunicatie.

Aanmelden voor workshops

De workshops worden gegeven aan de hand van de handreiking ‘Duidelijke Overheidscommunicatie voor gemeenten’, die binnenkort verschijnt. De implementatie van de modelteksten en gebruik van de handreiking wordt niet alleen bevorderd door workshops maar ook door het VNG-forum Duidelijke Taal waarin kennis wordt uitgewisseld. Aanmelden voor de workshops is nog steeds mogelijk.