Vorig jaar lanceerde 113 Zelfmoordpreventie de publiekscampagne 1K Z1E J3. Hiermee wil 113 de omgeving van mensen met gedachten aan zelfdoding stimuleren om het moeilijke maar belangrijke gesprek over zelfdoding aan te gaan. Verschillende gemeenten doen mee aan de vervolgcampagne. Sluit uw gemeente aan?

Vorig jaar werd de boodschap vooral uitgedragen op sociale media, dit jaar gebeurt dat in het straatbeeld: op openbare bankjes. De campagne (tijdens de World Suicide Prevention Week, 4 t/m 10 september) zal o.a. bestaan uit een campagnewebsite, een serie interviews met bekende en minder bekende Nederlanders, en zo veel mogelijk bankjes waar gesprekken plaatsvinden.

Bankjes als onderdeel van de campagne

Het bankje in de openbare ruimte wordt verheven tot plek om even de tijd te nemen om te zien hoe het met iemand is, en wordt mogelijk een plek waar het gesprek over zelfdoding plaatsvindt. Op de bankjes wordt namelijk een plaque bevestigd met de tekst 'Een goed gesprek begint met iemand écht zien', het 1K Z1E J3-logo en een QR-code. Om zo veel mogelijk bankjes te verheffen tot gespreksplek, zoekt 113 Zelfmoordpreventie zoveel mogelijk gemeenten die mee willen werken en ook een bankje onderdeel willen laten worden van de campagne door de plaque te bevestigen.

Zo doet u mee

rugleuning parkbankje met de plaque daaraan bevestigd

Doet uw gemeente mee? Wilt u een bankje binnen uw gemeente onderdeel maken van de 1K Z1E J3-campagne op lokaal niveau?  Mail naar: d.bakker@113.nl, u ontvangt dan via stichting 113 Zelfmoordpreventie de plaque met schroefgaten die u kan installeren op een bankje.

Zie ook