Gemeenten hebben tot 24 juni de mogelijkheid om te reageren op het concept van de routekaart en het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen van het ministerie van IenW. We horen graag uw ideeën hierover. 

Wat is het programma Schoon en Emissieloos Bouwen? 

Voor een gezonde leefomgeving, het klimaat, de natuur en ook de voortgang van de bouw is het belangrijk dat de bouw zo snel mogelijk schoon en emissieloos wordt. Om hieraan te werken is het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) opgericht. Het programma biedt een aanpak voor de verduurzaming van mobiele werktuigen en bouwlogistiek tot aan 2030. 
 
Het tempo waarin naar schoon en emissieloos bouwen wordt toegewerkt, is opgenomen in een routekaart. De routekaart SEB omvat concrete maatregelen en acties om de transitie naar schoon en emissieloos bouwen te realiseren. Er komt een minimumniveau voor alle partijen en een ambitieus niveau voor koplopers. Onderdeel van de routekaart SEB zijn afspraken met overheden, marktpartijen en kennisinstellingen over de uitvoering en ondersteuning. 

Wat betekent Schoon en Emissieloos Bouwen voor gemeenten? 

Uitvoering van de routekaart SEB raakt verschillende onderdelen van gemeenten en vereist zowel investeringen als procesaanpassingen. Denk daarbij aan: 

  • laadinfrastructuur plaatsen (ook voor logistiek en zwaar materieel) 
  • kennis in de organisatie opbouwen
  • inkoopbeleid aanpassen
  • eigen wagenpark schoner maken
  • eisen aan de vergunningverlening aanpassen
  • monitoren en handhaven

De VNG vraagt het ministerie van IenW om voldoende ondersteuning voor gemeenten om SEB in te bedden in alle verschillende onderdelen van de organisatie. De capaciteit en de financiële middelen bij gemeenten zijn daarbij een belangrijk aandachtspunt.  

Meer informatie

Heeft u vragen rondom het programma Schoon en Emissieloos Bouwen, neem dan contact op met Thomas Koorn.