De Conferentie over de toekomst van Europa nadert zijn einde. Tijdens de plenaire zitting van begin april werden concrete voorstellen over onder andere de Europese democratie, migratie, gezondheid en klimaatverandering gepresenteerd.

De Conferentie is een door burgers aangestuurde reeks debatten en discussies waarin alle inwoners van Europa hun ideeën kunnen delen. De voorstellen die zijn besproken, waren voornamelijk gebaseerd op de aanbevelingen van Europese en nationale burgerpanels en zijn aangevuld met ideeën die zijn verzameld via het meertalige online platform. 

Levendig debat over voorstellen

De voorzitters van de 9 thematische werkgroepen presenteerden elk hun voorstellen. Daarna volgde een levendig debat met alle leden, waaronder vertegenwoordigers van burgers, het Europees Parlement, de nationale parlementen, de EU-instellingen, de sociale partners en het maatschappelijk middenveld. 

Verschillende werkgroepen verschillende onderwerpen

In één van de werkgroepen is gesproken over de bevoegdheden van lidstaten en het vetorecht over besluiten van de Raad. Er is ook gesproken over het versterken van de rol van de EU op het gebied van migratie. De werkgroep ‘Gezondheid’ kwam met een voorstel om meer samen te werken op het gebeid van gezondheidszorg. Zo zouden lidstaten bijvoorbeeld een lijst van transplantaties met elkaar moeten delen. 

Verder is er in één van de werkgroepen nagedacht over het evenwicht tussen meer Engels op school en de bescherming van talen van minderheden. Voedselzekerheid was in de werkgroep ‘Klimaatverandering en Milieu’ een belangrijk discussiepunt. Ook de oorlog in Oekraïne en de sociale en economische gevolgen daarvan in de EU waren onderwerp van discussie. Digitale transformatie kwam in alle werkgroepen naar voren. Toegang tot internet moet als basisrecht worden gezien en de toegang tot de digitale infrastructuur moet voor iedereen gelijk zijn, luidde de conclusie. 

Volgende stappen

Eind april staat de laatste plenaire vergadering van de Conferentie gepland. Dan worden de voorstellen naar verwachting op basis van consensus goedgekeurd. Ook geeft de raad van bestuur van de conferentie nog een oordeel. Ten slotte, wordt op 9 mei 2022 in Straatsburg het eindverslag overhandigd aan de voorzitters van de EU-instellingen. Zij hebben toegezegd met de voorstellen aan de slag te gaan.

Meer informatie