De afgelopen 2 jaar hebben we laten zien als één overheid te werken in uitzonderlijke crisissituaties. Maar het is de vraag of gemeenten op de langere termijn die rol kunnen blijven vervullen. Het kabinet laat in haar doorrekening van het gemeentefonds een gat ontstaan van € 2 tot € 3 miljard in 2026.

We hebben er bij de fondsbeheerders op aangedrongen dat er zo snel mogelijk, uiterlijk bij de voorjaarsbesluitvorming van het kabinet, duidelijkheid is over de systematiek en de financiële ruimte die er daardoor ontstaat. Vanzelfsprekend is de financiële ruimte in de toekomst een zeer serieuze zorg en laten wij eventuele gevolgen in kaart brengen.

Nieuwe ronde gespreken in mei

Eind mei zullen we op basis van onze eigen beelden en de uitkomsten van de onafhankelijke (proces)begeleider een nieuwe ronde van gesprekken ingaan met het kabinet. Het doel daarvan is dat het kabinet gemeenten op zo kort mogelijke termijn structurele financiële duidelijkheid biedt. Bij de ALV stellen we vast of de geboden oplossing voor 2026 en verder voldoet.

In bijgaande ledenbrief informeren we u over de voortgang van de gesprekken met het kabinet en gaan we kort in op enkele actuele thema's zoals:

  • de Hervormingsagenda Jeugd
  • fondsen
  • vastzetten accres
  • herijking gemeentefonds

Meer informatie