In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een impactanalyse uitgevoerd naar de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in relatie tot de uitvoerbaarheid bij gemeenten. De impactanalyse is in december 2020 opgeleverd.

Vanaf 1 januari 2021 wordt een aantal wijzigingen in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) van kracht. Deze wijzigingen zijn uitgewerkt in aanpassingen op de huidige wet en in een nieuw Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening (Bgs). De wijziging van de Wgs biedt voor gemeenten veel mogelijkheden om hun inwoners met financiële zorgen vroegtijdig te bereiken, hen te ontzorgen, hun rechtszekerheid te verbeteren en een meer laagdrempelige toegang tot schuldhulpverlening te bieden.

De wetswijziging faciliteert de uitwisseling van persoonsgegevens bij twee onderdelen van schuldhulpverlening, namelijk bij:

  1. de gegevensuitwisseling met als doel vroegsignalering van schulden;
  2. de gegevensuitwisseling voor het besluit over toegang tot en het plan van aanpak voor schuldhulpverlening.

Dit rapport bevat de resultaten van de impactanalyse die door VNG Realisatie op deze wijzigingen uitgevoerd is. Het doel van de impactanalyse is inzicht geven in de uitvoerbaarheid en de impact van de wetswijziging voor gemeenten. Tevens geeft de impactanalyse aanbevelingen voor implementatie bij gemeenten.

Domein

Sociaal domein

In opdracht van

Ministerie SZW

Jaartal

2020