In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is een analyse uitgevoerd naar de impact van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (hierna: Wkb).

VNG Realisatie heeft de impact van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) voor gemeenten onderzocht. De invoering van de Wkb is een stelselwijziging tegen de achtergrond van de stelselwijziging die de Omgevingswet met zich meebrengt. In de analyse is gekeken naar de gevolgen van de Wkb voor bouwwerken in gevolgklasse 0 (vergunningsvrij bouwen) en 1. Dit zijn bouwwerken in de laagste risicoklassen. De beoogde datum voor inwerkingtreding van de Wkb voor deze gevolgklassen is 1 januari 2022, tegelijk met de Omgevingswet.

De impactanalyse helpt gemeenten zich optimaal voor te bereiden op de inwerkingtreding van de Wkb en bevat daarnaast aanbevelingen voor de wetgever. Over deze aanbevelingen is de VNG in gesprek met het ministerie van BZK.

In de analyse worden 2 scenario’s uitgewerkt: een scenario waarbij de werking van de Wkb en de uitvoering vlekkeloos verloopt, zoals de wetgever heeft bedoeld. Dit is het optimale scenario. In het suboptimale scenario werkt de Wkb in de praktijk anders dan bedoeld en kan of moet de gemeente handelen. Gemeenten hebben binnen het Wkb-stelsel een zekere mate van beleids- en uitvoeringsvrijheid over hoe ze het toezicht en de handhaving kunnen inrichten. De keuze hoe met deze beleids- en uitvoeringsvrijheid wordt omgaan is van invloed op de mate van impact van de Wkb.

Domein

Fysiek domein

In opdracht van

Ministerie BZK

Jaartal

2020