In opdracht van VNG en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties is een impactanalyse uitgevoerd waarin de gevolgen van het conceptwetsvoorstel 'Wet digitale publicatie algemene bekendmakingen en mededelingen' (hierna: het conceptwetsvoorstel). De impactanalyse is in november 2018 opgeleverd.

Het conceptwetsvoorstel heeft als doelstelling om burgers digitaal volledig te informeren over overheidsbesluiten die impact hebben op hun leefomgeving. De burger wordt centraal gesteld bij de informatieverstrekking en worden geïnformeerd over deze besluiten zodat ze tijdig hun rechten kunnen uitoefenen. Het conceptwetsvoorstel ‘Wet digitale publicatie algemene bekendmakingen en mededelingen’ strekt tot wijziging van onder meer de:

  • Bekendmakingswet

  • Algemene wet bestuursrecht

  • Gemeentewet

  • Provinciewet

  • Waterschapswet

  • Wet gemeenschappelijke regelingen.

Dit conceptwetsvoorstel beperkt zich tot het aanpassen van de publicatievoorschriften in deze wetten en de concentratie ervan in de Bekendmakingswet. Daarnaast kennen tal van andere wetten bijzondere publicatieverplichtingen met betrekking tot overheidsbesluiten. De aanpassing daarvan zal plaatsvinden door middel van een afzonderlijke aanpassingswet of nota van wijziging. In de impactanalyse zijn de gevolgen van dit conceptwetsvoorstel in kaart gebracht voor gemeenten, provincies en waterschappen (inclusief hun gemeenschappelijke regelingen).

Domein

Dienstverlening en bedrijfsvoering

In opdracht van

VNG

Jaartal

2018