Op 10 maart hebben de Commissie Informatiesamenleving en de Commissie Bestuur en Veiligheid samen met het College voor Dienstverleningszaken gezamenlijk vergaderd over het thema Digitale Veiligheid. Hiermee is binnen de VNG governance 1 lijn ingericht.

De commissies stonden kort stil bij de situatie rondom Oekraïne (cyberdreiging en vluchtelingenstroom) en de lokale verkiezingen. Een van de hoofdonderwerpen betrof de lessond learned ten aanzien van de kwetsbaarheden die zich afgelopen jaar hebben voorgedaan met onder andere software Log4j. De centrale vraag was: hoe en wanneer willen gemeenten worden geïnformeerd bij een crisis? 

Hoofdlijnenbrief Digitalisering

Verder is er aandacht besteedt aan de recent gepubliceerde hoofdlijnenbrief Digitalisering van BZK. De brief beschrijft op hoofdlijnen de doelen en ambities voor de digitale transitie. Veel van de ontwikkelingen en onderwerpen die de gemeenten en VNG hebben aangejaagd en van belang achten zijn hierin openomen. 

Single Digital Gateway 

Tijdens de separate vergadering van de Commissie informatiesamenleving zijn onder andere de onderwerpen Single Digital Gateway en de VNG Datastrategie behandeld. Via de Single Digital Gateway kunnen EU-burgers relevante informatie, procedures en diensten vinden van overheden. Zo zijn gemeenten bv. verplicht, informatie over hun producten en diensten in het Nederlands en Engels beschikbaar te stellen. 

VNG Datastrategie

Gemeenten willen (meer) data gedreven kunnen werken. Het rijk stelt hogere eisen aan monitoring en verantwoording. De VNG Datastrategie schets op hoofdlijnen hoe gemeente de maatschappelijke opgaven effectiever kunnen aanpakken, waarbij ook de risico’s van datagebruik goed worden afgewogen. 

Meer informatie