De leden van het Europees Comité van de Regio's (CvdR) veroordelen met klem de Russische militaire agressie van Oekraïne en betuigen hun steun aan de Oekraïners, hun soevereiniteit en hun vrijheid. De leden willen zich inzetten voor vrede en democratie en concreet het Oekraïense volk helpen.

Resolutie over Oekraïne

Het CvdR heeft een Resolutie over Oekraïne aangenomen. In de Resolutie wordt de EU opgeroepen de Oekraïense vluchtelingen volledig te steunen. De niet uitgelokte en ongerechtvaardigde militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne wordt met klem veroordeeld en de EU wordt opgeroepen om Oekraïense burgers die het land verlaten dringend de vluchtelingenstatus te verlenen op grond van de asielwetgeving van de EU.

Emotioneel debat

Aan de vooravond van de 9e Europese Top van Steden en Regio’s in Marseille, debatteerde de CvdR over de situatie in de Oekraïne. Via een live-verbinding werd met de bestuurders van Oekraïne gesproken. Voorzitter van de CvdR, Apostolos Tzitzikostas, zei: 

Wij staan achter Oekraïne en verzetten ons tegen de invasie door Rusland. We staan zij aan zij om onze buurlanden te helpen. […]  Wij roepen op tot een Europa dat het leven van de burgers beschermt en verbetert. Het is tijd voor een sterkere democratie in de EU die de mensen in elke regio, elke stad en elk dorp centraal stelt.

Burgmeester Ellen Nauta sprak, als voorzitter van de Nederlandse delegatie, de volgende woorden uit: 

Collega’s in de Oekraïne, vanavond luiden de klokken van alle kerken in Nederland voor de mannen, vrouwen en kinderen in de Oekraïne. Wij wensen u alle sterkte voor uw land. U, Oekraïense steden en regio's zijn onze directe partners en we betuigen onze volledige solidariteit met u. Om onze morele steun aan de bevolking van Oekraïne te betuigen, hebben gemeenten in Nederland, evenals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Oekraïense vlag gehesen of de kleuren van de Oekraïense vlag geprojecteerd op het gemeentehuis of andere prominente gebouwen. Maar de geschiedenis zal ons niet alleen op symboliek beoordelen, maar op onze daden. Nederlandse gemeenten staan klaar om humanitaire hulp aan Oekraïne aan te bieden.

Erelidmaatschap voor burgmeester van Kiev

De burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, werd in Marseille onderscheiden met het erelidmaatschap van het Europees Comité van de Regio’s.

Meer informatie