De VNG-commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu (EKEM) kwam donderdag 10 maart bijeen. Er werd gesproken over gebiedsgericht werken, transport van gevaarlijke stoffen via het spoor en een aantal Europese voorstellen.

Gebiedsgericht werken en regie op ruimtelijke opgaven

Er lopen momenteel diverse trajecten rondom gebiedsgericht werken en regie op ruimtelijke opgaven. De VNG is bijvoorbeeld samen met het rijk, IPO en de UvW op zoek naar manieren om meer sturing te geven aan ruimtelijke transities. Ook wordt in het regeerakkoord herhaaldelijk verwezen naar het belang van een gebiedsgerichte aanpak. Tijdens de commissievergadering zijn aandachtspunten meegegeven voor de gesprekken over gebiedsgericht werken en regie op ruimtelijke opgaven. De commissie geeft aan dat regie uitnodigend moet zijn, met samenwerking als uitgangspunt. Daarbij vindt de commissie dat de energie vooral op de opgave moet zitten en gekeken moet worden hoe de slagkracht op regionaal niveau versterkt kan worden.

Transport van gevaarlijke stoffen via het spoor

Structurele overschrijdingen van de hoeveelheid transport van gevaarlijke stoffen per spoor zijn voor het ministerie van IenW aanleiding geweest om het 'Programma Robuust Basisnet' op te zetten. De druk op de ruimte neemt toe en de ruimte rondom het spoor die nodig is lijkt kleiner te worden. Het ministerie wil dan ook samen met bedrijfsleven en decentrale overheden zoeken naar oplossingen. De commissie heeft besproken wat zij van een basisnet verwacht en wat belangrijk is voor gemeenten. Aangegeven werd dat in ieder geval de rollen en verantwoordelijkheden helder moeten zijn en dat deze moeten aansluiten bij de mate waarin gemeenten invloed hebben.

EU mobiliteitspakket

Het EU pakket is vorig jaar gepubliceerd en betreft duurzaamheidsambities op mobiliteit. Het pakket bestaat uit een aantal voorstellen. Centraal staat een nieuw EU kader voor stedelijke mobiliteit. Tegelijk met het EU kader voor stedelijke mobiliteit heeft de Commissie 2 wetgevende voorstellen gedaan die voor gemeenten van belang zijn. Het eerste voorstel betreft een verordening die de belangrijkste nationale transportnetwerken via corridors aan elkaar moet koppelen. Het tweede voorstel is bedoeld om de beschikbaarheid en toegankelijkheid van infrastructuurdata, verkeersdata en reisdata over het gehele wegennetwerk te verbeteren. De commissie stemt in met de concept standpunten op het pakket.

EU herziening van de richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD)

De Europese commissie heeft de richtlijn over de energieprestatie van gebouwen herzien. De herziening omvat verschillende maatregelen. De plannen sluiten goed aan bij onze eigen klimaatambities bij de gebouwde omgeving. De commissie gaat akkoord met de concept standpunten op de herziening, maar er wordt ook gevraagd scherp te zijn op de uitvoering. Ook wordt aangegeven dat het mogelijk moet worden om een koppeling te maken met de routekaart verduurzaming maatschappelijk vastgoed.