Ruim 100 wethouders namen afgelopen woensdag deel aan de online bijeenkomst 'Een blijvende aanpak van eenzaamheid'. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) nam ook deel aan de bijenkomst, hij liet weten blij te zijn dat wethouders hebben toegezegd om zich te blijven inzetten voor de aanpak van eenzaamheid.

De bijeenkomst werd georganiseerd door het ministerie van VWS en de VNG in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid (zie onderaan dit bericht). Dit landelijke actieprogramma loopt sinds 2018 en wordt in het Regeerakkoord 2022-2026 geïntensiveerd.

Eenzaamheid verminderen en voorkomen

De staatssecretaris bedankte alle wethouders voor hun inzet: 'Op deze bijeenkomst hebben we veel voorbeelden gehoord over hoe gemeenten hun rol pakken om samen met organisaties, bedrijven en burgers er te zijn voor mensen die zich eenzaam voelen. Lokaal, in de wijk, aan de voordeur is waar we contact maken met mensen en eenzaamheid verminderen en voorkomen. Tegelijk zien we dat eenzaamheid vraagt om een blijvende aanpak. Ik ben blij dat wethouders hebben toegezegd om zich hiervoor te blijven inzetten.'

Oproep aan gemeenten

De VNG en VWS roepen gemeenten op de komende 4  jaar door te gaan met hun aanpak en hun lokale coalities. Nu doen er 264 gemeenten mee, het zou mooi zijn als alle gemeenten de komende periode aansluiten.

Eén tegen eenzaamheid

Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken door eenzaamheid eerder te signaleren en bespreekbaar te maken. 264 gemeenten en 165 landelijke organisaties, bedrijven en instellingen hebben zich aangesloten.

Meer informatie