De VNG ondersteunt het wetsvoorstel betaalbare huur, omdat de wet het middensegment reguleert en het woningwaarderingsstelsel dwingend maakt. Dat past bij de inzet van gemeenten voor betaalbare nieuwe woningen en een redelijke huurprijs voor bestaande woningen.

Woningbouw niet belemmeren

Dat is de hoofdboodschap in de reactie van de VNG (pdf, 129 kB) op de internetconsultatie over het wetsvoorstel. Om de bouw van woningen te laten doorgaan, adviseert de VNG wel om de besluitvorming over de verhoging van de liberalisatiegrens snel te doorlopen. Daarbij is het vooral van belang dat gemeenten bij woningbouwplannen afspraken kunnen blijven maken met ontwikkelaars en dat de huidige afspraken gehandhaafd blijven.

Aandachtspunten bij handhaving

Met deze wet krijgen gemeenten een belangrijke nieuwe taak erbij, namelijk het handhaven op te hoge huren. Hiermee komt de minister tegemoet aan de wens van verschillende gemeenten. Wel vraagt de VNG nadrukkelijk aandacht voor de uitvoering en de mogelijkheden tot samenwerking tussen gemeenten en met de Huurcommissie. Andere aandachtspunten hierbij zijn: 

  • Het woningwaarderingsstelsel moet waar dat kan verder vereenvoudigd worden. 
  • We raden aan om een huurregister in te voeren. 
  • In het voorstel worden gemeenten gecompenseerd door het rijk voor de uitvoering. De VNG wil dat 1 en 2 jaar na inwerkingtreding gekeken wordt of de rijksbijdrage dekkend is.