Het realiseren van warmtenetten is in afwachting van de Wet collectieve warmtevoorziening. Daarom is het nodig dat die zo snel mogelijk in werking treedt. De VNG staat achter de wet omdat die zorgt voor betaalbare en betrouwbare tarieven doordat warmtebedrijven voor meer dan de helft in publieke handen komen.
Lees het position paper (pdf, 163 kB) van VNG en IPO voor het rondetafelgesprek van de Kamercommissie Klimaat en Groene Groei
Belang inwoners centraal
De overstap van aardgas naar een warmtenet bij bestaande gebouwen heeft een andere impact voor inwoners en gebruikers dan bij nieuwbouw. De gemeente maakt deze keuze voor hen. Dat vereist vertrouwen en draagvlak van onze inwoners in het warmtenet, in de betaalbaarheid, en zeker ook in de leverancier. Zij kunnen bij een warmtenet niet meer, zoals ze gewend waren, zomaar overstappen naar een ander.
Publiek meerderheidsbelang
Warmte komt met deze wet, net als andere vitale infrastructuur als gas en elektriciteit of water, onder publieke regie. Geen warmtenet met een commercieel monopolie, maar met een publiek meerderheidsbelang. Dat wil zeggen warmtebedrijven die voor meer dan de helft in handen zijn van publieke partijen zoals gemeenten en provincies, drinkwaterbedrijven, netwerkbedrijven, afvalverwerkers en warmtecoöperaties. Dat is van belang om op lange termijn te kunnen sturen dat het warmtebedrijf handelt in het publieke belang.
Betrouwbare, betaalbare en transparante tarieven
Voor veel gebieden is een warmtenet vanuit maatschappelijke kosten de goedkoopste duurzame oplossing. Daarom is het nodig dat een warmtenet ook voor inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties zo snel mogelijk betrouwbaar en financieel aantrekkelijk wordt en blijft. De nieuwe tariefmethodiek uit de Wcw is hiervoor cruciaal.
Aanvullend beleid nodig
Op dit moment zijn de kosten voor individuele inwoners die overstappen naar een warmtenet nog vaak hoger dan wanneer zij aangesloten blijven op aardgas of overstappen op een warmtepomp. In ons position paper beschrijven we daarom wat er aanvullend op de Wcw nog meer nodig is om warmtenetten betaalbaar te maken.